Arılardan gelen doğal koruma

Tıbbi ve Aromatik Bitki Örtüsü Uzmanı Yeliz Yaman, arıların bitki filizleri ve tomurcuklarından topladıkları propolis hakkında açıklamalarda bulundu.

Aksu Vital Tıbbi ve Aromatik Bitki Örtüsü Uzmanı Yeliz Yaman arıların bitki filizleri ve tomurcuklarından topladıkları propolis hakkında veri verdi. Yaman, propolisi, arıların bitki filizleri ve tomurcuklarından topladıkları en çokta kozalaklı ağaçlardan topladığı reçinemsi bir madde olarak tanımlayarak, “Arılar propolisi, kovanın hijyen kalması için ve kovanda oluşan çatlakların kapatılmasına aynı zamanda zararlı bakteri, virüs ve mantarlara karşısında kovanın korunması, haşere ve öteki hayvanların kovana girişini engellenmesi amacıyla kullanmaktadır. Arılar kovanlarına propolis ile dolgun bir kanaldan geçerek girerler. Bu Nedenle keza kendilerinin keza de kovanlarının hijyenini sağlamış olurlar. Propolis ismi Yunanca ‘pro’ antre ve ‘polis’ şehir kelimelerinden oluşur. Yani propolis, kovan bir büyük kasaba olarak düşünüldüğünde propolis şehir halkı kalkanı anlamını taşımaktadır” dedi.
Sarımsı-kahverengi tonlardaki sert propolis maddesinin kovandaki balı aldıktan daha sonra kovan duvarından kazınarak toplandığını gösteren Yaman, “Bazı temizleme işlemlerinden geçirildikten sonra kullanıma hazır ülkü getirilir. Flavonoidler ve fenolik maddeler bakımından zengindir. Bileşiminde polifenoller, vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Propolisle ilgili yapılan araştırmalarda, zararlı mikroorganizmalara karşı yüksek oranda koruma sağladığından dolayı antibiyotik özelliği taşımaktadır. Hem, cerahat gidermeye, soğuk algınlığından korunmaya, gövde direncini arttırıcı önemli etkileri ile birlikte antiseptik, antidiyabetik etkileri de ortaya çıkmıştır. Antiosteoporoz etkisi bulunmaktadır ve menopoz, andropoz sonrası dönemlerde kullanılması önerilir. Kozmetik amaçlı kullanımında antiaging etkisi ile bilinmektedir. Ağız ve diş sağlığının korunması konusunda manâlı etkileri olduğu görülmüştür” ifadelerini kullandı.

Propolisin tarih boyunca insan sağlığı açısından çeşitli amaçlarla kullanıldığını aktaran Yaman şunları kaydetti: “Eski Mısır, Yunan, Roma gibi uygarlıkların çare amacıyla kullandığı aşina bu arı ürünü Eski Mısırlıların ölülerin mumyalanması işlemlerinde kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde ise kapsül, tablet ve istikrarsız şeklinde kullanılmaktadır. Cisim kadar emilimi fazla olması nedeniyle propolisi akışkan formunda kullanmanın kana daha çabuk karışarak daha kısa zamanda etki ettiği görülmektedir. Damla formuna getirmek için su, alkol vb. maddeler kullanılmaktadır. Genelde helal olmasına uyarı edilirse, bitkisel gliserinde çözüleni cümbür cemaat kadar rahatlıkla ve güvenle tercih edilmektedir. Hem propolis, herhangi bir tabi etkisi bulunmamakla birlikte 2 yaş altı çocukların ve arı ürünlerine aleyhinde hassasiyeti olanların kullanmaması önerilmektedir”.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.