Tükürüğün görevi nedir?

Sindirim süreci ağızda başlar. Tükürük bezleri ilk lokmanızı alır almaz çalışmaya başlarlar. Ağızda ve boğazda üç büyük ve birçok küçük tükürük bezi bulunur. Büyük tükürük bezleri çiftler halindedir ve ağzın iki yanında bulunurlar. Kulakaltı tükürük bezleri yanağın üst kısmındadır ve kanalları azı dişlerine açılırlar. Submandibuler bezler çenenin altındadır ve alt ön dişlerin arkasına açılırlar.

Dil altı bezler ise dilin altındadır ve ağzın tabanına açılırlar. Ağzın içinde yüzlerce küçük tükürük bezi bulunur ve bunlar dudaklarda, yanakların içinde, sinüslerde ve boğazlarda yer alırlar.Tükürük bezlerinin sindirimdeki görevi öncelikle tükürük üretmek ve salgılamaktır.

Tükürük bezleri hem tükürük, hem mukus hem de bunların karışımını üretirler. Tükürük berrak bir sıvıdır, su ve proteinlerden ve sindirim enzimi amilazdan oluşur. Mukus daha yoğun bir sıvıdır ve biraz daha vıcık vıcıktır. Tükürük ağızdaki mukoz zarların kurumasını önlerken gıdaları nemlendirerek çiğnemeye ve yutmaya yardımcı olur.

Tükürük bezlerinin ürettiği tükürük sindirim sürecini başlatır ve dişleri çürümekten korur. Kulakaltı bezler tükürük, submandibuler bezler çoğu tükürük olan tükürük – mukus karışımı, dil altı bezler ise çoğu mukus olan tükürük – mukus karışımı üretirler. Tükürük bezleri yemek yeme düşüncesi veya yemek kokusuyla da harekete geçerler.

Submandibular ve dil altı tükürük bezlerinde üretilip salgılanan mukus lokmaları çiğnedikçe bunları kayganlaştırır ve birbirine tutunmalarını sağlar. Mukus çiğnenen lokmayı kaygan bir topak haline getirir ve kaplar. Bu sayede yutak ve yemek borusundan geçerken gıdalar buradaki dokulara zarar vermezler. Tükürük salgısının içinde alfa amilaz denilen bir enzim de bulunur.

Bu enzim besinler henüz ağzınızdayken nişastaları parçalayarak maltoz denilen bir şekere dönüştürür. Bunun yanında tükürük ağzın ve yemek borusunun iç dokusunu kaplar. Böylece aldığınız gıdalar daha çözünür hale gelir bu da tat alma cisimcikleriyle daha iyi tat almanıza yardımcı olur.

Dolayısıyla tükürük bezlerinin sindirimdeki görevi hem ağzın ve sindirim kanalının içindeki dokuları korumak, hem sindirim sürecini aktif olarak nişastalı maddelerden başlatmak, hem de dili ve gıdaları nemlendirerek kişilerin daha iyi tat almalarını sağlamaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.