Kar Körlüğü Belirtileri Nelerdir?

Kar Körlüğü Belirtileri Nelerdir?

Karlı ortamlarda güneş kadar gelen ultraviyole ışınları gözümüzün sağlığını bozmaktadır. Ultraviyole ışınlar, kar üzerinden yansımakta ve gözün kornea tabakasında tahribata yol açmaktadır. Meydana gelen bu tahrip sonrası ortaya meydana çıkan şikayetler kar körlüğünün belirtileridir. Peki kar körlüğü belirtileri nelerdir?

Kar körlüğü, beyaz körlüğü gibi isimlerle tanıdık ve halk aralarında beyaz rengin fazlalığı nedeniyle göz algısının bozulması ve gözün sancıması olarak basitçe tanımlanan, rahatsızlık uyarı edilmediği takdirde önemli sonuçlar doğurabilir.

İnsan yaşamında doğal olarak radyoaktif ışınlara maruz kalır. Bunlardan biri olan güneş ışığını, insan gözünün kornea tabakasındaki hücreler göre süzülür. Böylelikle güneş ışınlarından gelen radyasyon yüklü ultraviyole ışınların, gözün daha iç kısımlarındaki hücrelere hasar vermesi engellenir.

Fakat kar yağışıyla çevremizde kaplanan beyaz örtü, güneşten gelen bu ultraviyole ışınları yansıtarak gözün ultraviyole ışınlara daha fazla maruz kalmasına niçin olur. Normalden daha fazla ışığa maruz kalan gözün kornea tabakasındaki hücreler hasar görerek görevlerini yapamaz ve ultraviyole ışınlar gözün iç kısımlarına tesir eder. Buda göz batması, sancı, görme kaybı gibi sonuçlar ortaya çıkarır.

Aşırı güneş ışığına maruz kalan gözler 12 saat içinde kuruluk, göz batması, görme bulanıklığı gibi belirtiler gösterirler. İlerleyen aşamada gözleri kırpmak ve hareket ettirmek çok büyük acı vermeye başlar, gözler kızarır ve göz kapakları şişer.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.