Yürek Çarpıntısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Yürek Çarpıntısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Kansızlık

Anemi olarak da tanımlanan bu durum çarpıntı sikayetlerinde birincil akla gelen sebeplerden birisi. Demir veya vitamin eksikliğine bağlı gelişebiliyor. Bilhassa mide ve bağırsaklardaki dar kanamalar anemi ile sonuçlanabiliyor. Çarpıntı ile birlikte halsizlik ve ivedi yorulma gözleniyor. Nedene karşın çare uygulanıyor.
Guatr

Tiroid bezinin pozitif çalışması sık gözlenen çarpıntı nedenlerinden biri. Vücudun metabolizmasında yükselme ile birlikte, kilo kaybı ve sinirlilik halleri izleniyor. Tedavide tiroid bezi değerlendirilerek ilaç tedavisi uygulanıyor.

Dingin yaşam

Çarpıntıya maksimum neden olan durumlardan biri dingin yaşam ve kondisyon eksikliği. Oysa bu sorun, çoğunlukla gözden kaçıyor. Kondisyon eksikliği yaşa ve cinsiyete bakılmaksızın herkesi etkiliyor. Özellikle tepe ve merdivenlerde kalp ritminde ani artma oluyor ve nefes darlığı eşlik ediyor. Tedavi şekli ahenkli egzersiz.

Olağandışı tansiyon değerleri

Kan basıncının ayrıca düşük olması keza de yüksek olması çarpıntıya yol açabiliyor. Bilhassa güçsüz gençlerde kan basıncı düşüklüğü sık görülüyor ve yetkisiz akıcı tüketimi, su içmeme de tabloya eklendiğinde çarpıntı gerekli oluyor.

Obezite

Şişman kişilerde kalp daha büyük gövde yüzeyine kan pompalamaya çalıştığından daha süratli çalışıyor ve sonuçta çarpıntı şikayeti gelişiyor.

Gerginlik ve uykusuzluk

Gerginlik, gerginlik ve uykusuzluk en sık rastlanan çarpıntı nedenlerinden. Sürekli gerginlik, endişeli inşa, tetikte karakter yapısı, heyecan ve nefret edilen şey hali vücutta cana yakın sistem aktivasyonu ile çarpıntıya sebep oluyor. Uyku düzensizliğinde de karoser dinlenemediğinden vücudun genel dengesinde deformasyon oluyor ve çarpıntı gelişiyor.

Ateşli hastalıklar

Alev, nabız sayısında belirgin büyüme yaptığından, hastalık süresince nabız yüksek kalmaya meyilli oluyor. Bu da çarpıntıya yol açıyor.

Sindirim bozukluğu ve sindirim güçlüğü

Ağır bir yemek yemek sonrası çoğalan mide gerilmesi, gaz oluşumu ve kabızlık çarpıntının sık gözlenen nedenlerinden biri. Hastalıkların tedavisi ile birlikte çarpıntı sorunu da ortadan kalkabiliyor.

Mitral kapak çökmesi

Mitral kapak prolapsusu da denilen bu hastalık yürek kaynaklı nedenler aralarında ilk sırada yer alıyor. Kapak yapısının gevşekliğinden nedeniyle kapak çökmesi ve kapak yetersizliği gelişiyor. Çarpıntı ile birlikte göğüs ağrısı öne çıkıyor. Tanı ekokardiyografi ile konuluyor ve destek tedavisi veriliyor.

İlaçlar

Grip ilaçları ve astım için kullanılan havalar çoğunlukla çarpıntı yapıyor. Antibiyotik alımlarında da geçici çarpıntı hissi gözlenebilir. Cinsel performans arttırıcı ilaçlar da çarpıntı yapabilir.

Yürek krizi

Yürek krizinde çarpıntı şehvetli ve düzensiz ritim çoğunlukla görülüyor. Tabloya genelde göğüs ağrısı eşlik ediyor. Özellikle kalbin daha alçak tarafını tutan kalp krizlerinde ritim keskin olarak düşebiliyor. Ritim düşük olmasına karşın hastalar bu durumu çarpıntı olarak adlandırabiliyor. Yürek krizinde öksürme önerisi bu noktada işe yarıyor. Peş peşe öksürme ile kalp ritminde artma olurken, nabzın yüksek seyrettiği kalp krizlerinde ise öksürük manevrası işe yaramıyor. En yakın sağlık kuruluşuna uygulamak gerekiyor.

Yürek yetersizliği

Yürek yetersizliğinde çarpıntı ve aritmi denilen ritim düzensizlikleri sık gözleniyor. Olağan istirahat ritminin hızlanması tedavide eksiklik olduğunu gösteriyor. Tekrar yürek yetersizliğinde kullanılan ilaçlara ast büyüyen tuzlu dengesizliği de düzensiz atım ve çarpıntıya yol açabiliyor.
Romatizmal yürek kapağı hastalığı
Özellikle mitral kapağı tutan romatizmal hastalıklar sık çarpıntı sebeplerinden birisi. Çarpıntının sıklaşması ve ritmin yamalı hale gelmesi hastalığın ilerlediğini gösteriyor. İlerleyen vakalarda ritim holter tetkiki ile birlikte hap tedavisi sıklıkla gerekiyor.

Az istikrarsız tüketimi

Az akışkan tüketimi özellikle yaşlılarda ve çelimsiz yapılılarda çarpıntıya yol açabiliyor. Esas mekanizma kalbin kan doluş basıncında azalma ile birlikte çoğalan yürek yetersizliği ve tansiyon düzensizliği. Yüksek tansiyon veya yürek yetersizliği sebebiyle idrar sökücü ilaç kullananlarda sık olarak izleniyor. Çoğunluğu su almak üzere günlük asgari 1.5 litre istikrarsız tüketilmesi kayda değer.

Içki-sigara-kafein

Fazla miktarda içki, dere, kahve ve sigara tüketimi de çarpıntının tanıdık nedenlerinden bazıları.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.