Robotik cerrahi kadınlara avantaj sağlıyor

Cerrahi konsol başındaki doktorun kumanda etmesiyle ameliyatları kolaylaştıran robotik cerrahi sistemi, 3 boyutlu yüksek görüntü kalitesi ve hareket serbestliği sayesinde çok dar ve derin bölgelerdeki cerrahi müdahalelerde, hem iz bırakmama hem de iyileşme süresini kısaltma açısından üstünlük sağlıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Doç. Dr. Rana Karayalçın ve Dr. Sarp Özcan, robotik cerrahinin avantajlarına değindi.

“HAMİLE KALAMAYANLAR TÜPLERİN AÇILMASI İLE BEBEK SAHİBİ OLABİLİYOR”

Da vinci robotik cerrahi sistemi, tüplerinin ucundaki tıkanıklıktan dolayı bebek sahibi olamayan hastalar için de umut oluyor. Dr. Sarp Özcan, bu yöntemle hassas hareketler daha kolay yapılabildiği için, tüp tıkanıklığı nedeniyle hamile kalamayan hastaların, tüplerin açılması ile operasyondan sonra bebek sahibi olabildiğini söylüyor.

“RAHİM ALMA AMELİYATLARINDA FARK YARATIYOR”

Robotik cerrahi ile rahim alma ameliyatlarının, açık ve laparoskopik cerrahiyle kıyaslandığında hem daha kısa sürdüğünür hem de görüntüyü büyütme özelliği sayesinde daha kolay, güvenilir ve daha az komplikasyon riskiyle yapıldığını aktaran Dr. Sarp Özcan, “Rahim, vajende bulunan bölgeden kesilip vajinal yoldan çıkarılarak alınıyor. Böylece estetik açıdan daha iyi bir görünüm sağlanıyor. Ayrıca kullanılan aletler sayesinde kanama daha az oluyor. Hastaya sonda takılmıyor, ağrı duymuyor. Açık cerrahide iyileşme süresi altı hafta iken, robotik cerrahi ile yapılan rahim alma ameliyatlarında hasta ertesi gün taburcu ediliyor” diyor.

”ÇİKOLATA KİSTİ TEDAVİSİNDE TERCİH SEBEBİ”



Doğurganlık çağındaki kadınlarda çikolata kistlerinin önemli bir problem olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Rana Karayalçın, “Çikolata kisti operasyonları sonrası doğurganlığın daha az etkilenmesi için cerrahi işlemin büyük bir özenle gerçekleştirilmesi gerekiyor. Robotik cerrahide kist duvarı ve yumurtalık dokusu birbirinden net bir şekilde ayrıldığı için, yumurtalık dokusuna zarar vermeden işlem tamamlanabiliyor. Robotik cerrahinin açık cerrahiye karşı sağladığı bir diğer üstünlük ise ameliyat sonrasında karın içindeki yapışıklıkların daha az olması” ifadelerini kullanıyor.

”AMELİYAT İZİ BIRAKILMIYOR”



Son yıllarda, vücuttaki doğal delikler kullanılarak ameliyatların izsiz yapılması için çalışmalar devam ediyor. Göbek deliğinden rahim alma ya da kadınlarda vajinadan safra kesesi çıkarma gibi. Doç. Karayalçın, iz bırakmadan yapılmak istenen ameliyatların robotik cerrahiyle daha kolay gerçekleştirilebildiğini, bu sayede estetik açıdan da yüz güldürücü sonuçlar alındığını söylüyor.

“MİYOM AMELİYATLARINI KOLAYLAŞTIRIYOR”



Üreme çağındaki kadınlarda görülen miyomlar, açık cerrahi ile alındığında kesinin daha fazla, iyileşme süresinin ise uzun olduğunu belirten Doç. Karayalçın, “Miyomektomi (miyom alma ameliyatı) laparoskopik yöntemle yapıldığında kesi, açık cerrahiye göre daha küçük oluyor. Her dört kadından birinde görülen miyomların çıkarıldığı bölgenin çok iyi dikilmesi gerekiyor. Robotik cerrahide miyomun çıkarıldığı bölgeyi iki-üç kat daha güvenli dikerek rahmin yırtılma olasılığı en aza düşürülüyor. Böylece hasta isterse tekrar hamile kalabiliyor. Ayrıca 15-16 haftanın üzerinde olan gebeliklerde 300-400 gram ağırlığındaki miyomektomiler robotik cerrahi ile daha kolay ve güvenli yapılıyor” diye konuşuyor.

”CERRAHIN EN BÜYÜK YARDIMCISI”



En tecrübeli cerrahlar dahi zaman zaman el titremesi gibi ameliyatın gidişatını etkileyebilen olumsuzluklarla karşılaşabiliyor. Doç. Dr. Karayalçın, robotik cerrahinin titremeyi önleyici özelliğini şu sözlerle ifade ediyor: “Cerrahi aletlerin uçları kendi eksenleri etrafında 540 derece dönüyor ve insan elinin bilek hareketlerini taklit edebiliyor. Bu aletler çok dar ve derin bölgelerde, yapılamayan cerrahi müdahaleleri mümkün kılıp kolaylaştırmanın yanı sıra cerrahın kontrolü dışında çalışmıyor ve çalışmadığı gibi operasyon anında olası el titremesini de önlüyor.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.