Meme Kanserini Yenmenin Doğal Yolları

Meme Kanserini Yenmenin Doğal Yolları

Meme kanseri tedavisi gören hastaların, tedavisi sonrasında uygulayacakları ve uyarı edecekleri bir takım hususlar kanserin nüksünü önlemektedir. Göğüs kanserinin tekrarlanmasını durdurmak için ne yapmanız gerektiği makalemizin devamında açıklandı. Yapılan incelemeler, meme kanserini yenmenin doğal yollarını ortaya çıkardı. Meme kanserinin tekrarlanmasını önlemenin doğal yolları aralarında en kayda değer husus, alıştırma.

Eğer meme kanseri cerrahisi ve tedavisi geçirdiyseniz, muhtemelen yapacağınız bir şeyler olduğunuz hissedersiniz. Geçirmiş olduğumuz son 15 sene öncesine kadar doktorlar Kanser tedavisi sırasında ve sonrasında egzersizlerden kaçınılması gerektiğini söylerlerdi. Ancak bugün gelinen noktada; Egzersizlerin, göğüs kanserinin tekrarlanması riskini yarıya indirdiği gözlenmiştir. İstatistiklere kadar göğüs kanseri geçirmiş ve ya geçirmekte olan kadınlardan alıştırma yapanların alıştırma yapmayanlara oranla %50 daha fazla hayatta kalmaktadır.

ALIŞTIRMA NIÇIN KUVVETLI BİR SİLAHTIR?

Meme kanserinin oluşması genetik, radyasyon, bir virüs, diğer bir kanserojen ve ya hücrelerin bölünmesine özendirme eden çevresel herhangi bir faktörden kaynaklanır. Doğal bir yöntem olan egzersizin yapılması ile inflamasyon düzeyi ve gerginlik azalır bunun yanı sıra dinç bir kilonun korunmasına muavin olur. Keza alıştırma vücudun kimyasını da değiştirerek kanser gelişimine uygun vücut ortamının elimine edilmesini sağlar. Aslında, ömür boyu aktif almak yapılan araştırmalara tarafından yaklaşık % 23 oranında meme kanseri riskini azaltabilir.

EGZERSIZ İYİLEŞMEYE NASIL YARDIMCI OLUR?

Egzersiz meme kanserine yakalanma riskini azaltabilir, ama hastalığın geliştiği dönemde yapılan öbür tiplerdeki egzersizler tekrar size tezgâhtar olabilir. Yazımızda deneme edilmiş ve kanıtlanmış çare planının bir parçası olan egzersizlere yer verilmiştir. Çoktan geçmiş olsun.

TEDAVI SIRASINDA DINAMIK KALIN

Meme kanseri tedavisi süresince ihtiyaç duyduğunuz her şey – enerji, şehvetli elastikiyet ve bedensel zorlama- size bir ter atmak dek yakın. Yüksek doz kemoterapi gören hastalar üzerinde yapılan Almanların yaptığı bir araştırmada, günlük 30 dakikalık yapılan bir egzersiz çalışmasının hastaların kendilerini manâlı oranda iyi hissetmelerini sağladığı ve çalışmayanlara tarafından daha eksik takâtsizlik içerisinde olduğu belirlenmiştir. Egzersiz yapan bu hastalarda bu önemli iyileşmenin yanı sıra daha az anksiyete (vesvese) ve korku hissettikleri saptanmıştır. Yeniden Kopenhag’ da yapılan öteki bir egzersiz ise şu şekilde; kemoterapi gören hastalarda yapılan kardiyo ve dayanıklılık karışımı egzersizler yaptırılmış ve enerji düzeyinin arttığı saptanmıştır. Egzersizin herhangi bir türü size muavin olabilir. Sadece vücudunuzu dinleyin, azimli olarak ilerlemeye çalışın.

TEDAVİDEN HEMEN SONRADAN ELASTIK KALIN

Lumpektomi veya mastektomi uygulamaları ile lenf düğümlerinin çıkarılması –göğüs dokusunun çıkarılması yok- genellikle ameliyat sonrası sızı meydana getirir. Koltuk altı gerginliğiniz dağılana değin sizin için iyi bir mola olabilir. Eğer cerrahi işlem sonrası yakın zamanda rutin bir esnetme yapılmaz ise sertlik ve hareket aralığında kayıplar meydana gelebilir. Aşağı operasyondan bir hafta dek sonra başlayabileceğiniz, her gün hareketlerinizi artıracak ve en iyi sonuçlar alabileceğiniz egzersizler sıralanmıştır.

1. Örümcek Yürüyüşü

Yüzünüzü duvara dönün, takriben 8 santim uzak durun. Parmak uçlarınızı duvara dokundurun ve bu şekilde aşağıya doğru kalça seviyesine dürüst indirin. Muhtemel olduğu dek parmaklarınız ile duvara tırmanmaya çalışın. Yukarıda takriben 15 saniye kadar ellerinizi tutun. Rahatlayın ve hareketi tekrarlayın. 5 ‘er tekrar şeklinde yapın. Her kol için ayrı olarak uygulayın.

2. Sarkaç

Belden öne eğilin ve etkilenen kolunuzu yere içten sarkıtın. Eliniz ile ufak daireler çizin ve fazla zorlamadan kolunuzu kendi çevresinde devinme yapın. 10 kez sağ ve daha sonra da 10 kez sola. Benzer tekrarı öteki kolunuz ile yapın.

3. Göğüs Germe

Bir kapı çerçevesi içinde durun. Dirseğiniz göğüs hizasında ve ön kol kısmınızı resimde görüldüğü gibi kapı çerçevesine yerleştirin. Nazikçe ve incitmeden bir gerilme hissedene değin yavaşça öne doğru eğilin. 30 saniye kadar bekleyin. Vakit sonunda yeniden başa dönün ve 5 baştan yapın. daha sonra diğer kolunuzu kullanın.

TEDAVİDEN AYLAR DAHA SONRA İSE DINÇ KALIN

Kollar, göğüs ve sırt için ileri düzeydeki önem eğitimi tedavi öncesindeki dayanıklılığınıza geri dönmesine ve yüzde 70’in üstünde lenfödem belirtilerini hafifletmeye muavin olacaktır. 1 yada 2 kiloluk ağırlıklar ile bu hareket yada egzersizlerin yapılması son derece önemlidir.

1. Oturup Kolları Yanal Hareket Ettirme

Her Biri elinize hafif bir tartma yada dumbell alınız ve sandalyeye oturunuz, sırtınızı yaslayınız. Kollarınız omuzlarınızdan yukarıya doğru kaldırınız. Kollarınızın yay şeklinde bir daire çizmesine uyarı ediniz. Kollar omuz yüksekliğinde kalkmalı ve kibarca indirmelisiniz. Başlarken düşük rakam ve tartı kullanarak başlayınız. 10 bitmiş şeklinde tamamlayınız.

2. Oturarak Biceps Curl

Biceps Curl, genellikle pazu gelişimine katkıda bulunan bir harekettir. bir önceki harekette olduğu gibi sandalyeye sırtınızı dayayarak oturun. Ellerinize aldığınız ağırlıklar yavaşça kaldırıp indiriniz. Tekrar, 10 her yerde şeklinde yapınız.

3. Tek – Kol Hareketi

Resimde görüldüğü gibi, sağ ön ayak bükülük ve sol ise düz bir şekilde durunuz. Düz olan bacağınız ile beliniz aynı doğrultuda olmalı. Sol elinize alacağınız ağırlığı belinize dürüst çekerek yerçekimi yönüne içten yavaşca salınız. Benzer hareketi diğer kolunuz ile yapın. 10 bitmiş yapın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.