kilo aldırıcı besinler yiyecekler ve karbonhidratlar

Kilo Aldırıcı Besinler ve Karbonhidratlar

kilo aldırıcı besinler yiyecekler ve karbonhidratlarYapılan araştırmalar diyette karbonhidrat türü gıdaların azaltılmasının kilo vermeyi hızlandırdığı yönündedir. Bu nedenle şekerli, unlu veya tatlı gıdaları ve beyaz ekmeği yememek kilo vermede önemli bir adımdır. Patates, muz ve havuç gibi şeker yükü fazla gıdaları azaltmak da zayıflamaya büyük katkıda bulunur.

Yapılan bilimsel araştırmalar karbonhidrattan fakir bir diyetin 6 ay içinde ortalama 8,5 kg zayıflattığını göstermiştir. Günlük diyette karbonhidrat oranının yüzde 40-45’e indirilmesi kilo verme açısından çok faydalı bulunmuştur. Karbonhidratı daha fazla azaltmak ise zararlıdır. Atkins diyetinde olduğu gibi karbonhidratı hiç almadan veya çok düşük düzeylerde alıp sadece et ve proteinli gıda almak damar sertliğine neden olabilir. Bir günde 100 grdan az karbonhidrat sağlayan diyetler protein yıkımına ve kanda keton cismi adı verilen bazı asitlerin artmasına neden olur. Bu nedenle zayıflama diyetlerinde karbonhidratlar azaltılmalı, ancak bu azalma bir ölçü içinde kalmalı, aşırıya kaçılmamalıdır.

Kilo aldıran karbonhidratlar nelerdir, Kilo Aldırıcı Diyet

Kilo aldıran karbonhidratlar basit şeker türü gıdalardır. Basit şekerler çok kolay sindirilen ve hızla kana karışan karbonhidratlardır. Örneğin meyve şekeri, mısır şekeri, üzüm şekeri (glikoz veya dekstroz), toz şeker (sukroz) ve süt şekeri sayılabilir.

Unlu ve şekerli besinler, bağırsaktan çok çabuk emildiğinden, kan şekerini ve insülin hormonunu kanda çok hızlı yükseltirler. Bu nedenle kilo ve şeker hastalığına yakalanma riskinizi artırırsınız. Yüksek insülin hormonu ise birkaç saat sonra kan şekerini çok fazla düşürdüğünden acıkma ve şekerli gıdalara saldırma meydana gelir. Şeker, bal, reçel, muhallebi, keşkül gibi sütlü tatlılar, baklava, kadayıf gibi unlu tatlılar, meşrubatlar, çikolata, bazı meyve suları, meyve kompostoları, bira, kekler, kurabiyeler, bisküviler ve tatlı pudingler fazla miktarda basit karbonhidrat içerirler. Bu tür şeker yükü fazla besinlerden uzak durulmalıdır. Sağlıksız, yani zararlı olan karbonhidratlar şekerler, rafine nişastalar, beyaz ekmek, beyaz pirinç ve beyaz makarnadır.

Karbonhidratın Zararları

Fazla karbonhidrat yemek kan şekerini, kandaki insülin hormo düzeyini, kandaki trigliserit isimli yağı artırırken, iyi kolesterol dediğimiz HDL kolesterolü azaltır. Uzun süre şeker yükü fazla karbonhidratlarla beslenenlerde, şeker ve kalp hastalığı ortaya çıkar. Yüksek karbonhidratlı beslenme özellikle şişman kişiler için çok zararlıdır. Alınan karbonhidratlar kan şekerini artırır ve insülin direnci denen, insülin hormonunun etkisini kaybetmesi durumu ortaya çıkar. Bu kişiler çok az şekerli gıdalar yemeli, iyi yağlarla beslenmeli ve tam tahıl ürünleri tüketmelidir. Karbonhidrat olarak tam tahıl yiyenlerde kabızlık, kanser, şeker ve kalp hastalığı daha az görülür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.