Kadınlarda kasık ağrısı nasıl geçer?

 

KASIK AĞRISI NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

Özellikle kadınlarda çok rastlanan kasık ağrısı şikayeti doktora başvurulması gereken önemli bir rahatsızlıktır. Kasık ağrıları bazen çok şiddetli olup kadınların günlük yaşantılarını etkileyecek ve hatta işine gidemeyecek kadar ağır olabilir. Cinsel yaşantısını da etkileyebilen kasık ağrıları, zamanla psikolojik problemlere de neden olabilir. Kasık ve bel ağrısı üreme organlarından kaynaklandığı gibi, idrar yolları, sindirim veya iskelet sisteminden de kaynaklanabilir. Ağrının başlama şekli, niteliği, şiddeti, yeri ve yayılması önemlidir. Ani başlayan ağrılar ile uzun süredir devam eden ağrıların nedenleri birbirinden farklıdır.

Kasık Ağrısı Nedenleri:

1) Üreme Organlarında Oluşan İltihabi Hastalıklar

Pelvik enflamatuvar hastalık olarak adlandırılan bu durumda, çoğunlukla üreme organları vajen içinde kolonize olan mikroorganizmalar tarafından enfekte olur. Enfeksiyon yukarıya doğru yayılarak rahim ağzı, rahim, üreme kanalları, yumurtalıklar ve karın içindeki diğer organlara yayılabilir. Ağrı ile birlikte ateş, üşüme ve titreme gibi sistemik bulgularda olabilir. Üreme organları üzerinde kalıcı bir hasar olmaması için erken teşhis ve uygun antibiyotik tedavisi ile büyük başarı ile tedavi edilebilen bir durumdurYumurtalık Kistleri:

Basit folikül kistleri ve çikolata kisti (emdometrioz kisti) olabileceği gibi, kanser başlangıcı veya kötü huylu bir yumurtalık kisti olabilir. Yumurtalık kistleri çoğunlukla çevre organlarına bası yaparak veya nadiren yumurtalığın kendi etrafında kıvrılıp torsiyone olup kangren olması ile ağrıya neden olurlar. Basit yumurtalık kistleri klinik takip ve ilaç tedavisi ile çoğunlukla tedavi edilebilirler. Nadiren cerrahi müdahale gerekir. Diğer tip kistlerde çoğunlukla cerrahi müdahale ve akabinde ilaç tedavisi kaçınılmazdır.

2) Dış Gebelik

Gebeliğin anne rahimi dışında oluştuğu duruma denir. dış gebelik çoğunlukla kanallara, nadiren rahim ağzı veya karın içine yerleşir. Büyüyen gebelik kesesi bulunduğu organın sınırlarını zorlar ve ağrıya neden olur. Daha da ilerleyen gebelik bulunduğu organın yırtılmasına ve karın içine kanama yapan acil bir tabloya neden olur.

3) Apendisit

Apendisitin iltihaplanması acil müdahale gerektiren bir durumdur. Çoğunlukla karın ağrısı yapan diğer durumlarla karışabilir. Apendisitin erken teşhis edilmedi ve alınması hayat kurtarıcı olabilir.

4) Sindirim Sistemi İltihabı

Enterit olarak bilinen ve karın, kasık ağrısı ve çoğunlukla ishal ile birlikte seyreden klinik bir tablodur. Hastanın kaybettiği sıvı ve vitaminler yerine konmalı ve gerektiğinde uygun antibiyotik ile tedavisi mümkün olan bir durumdur.

5) İdrar Yolları Enfeksiyonu veya Taşları

İdrarda yanma, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrısı, ateş, üşüme ve titreme ile birlikte seyreden bir durumdur. Bol sıvı alımı ve etkin antibiyotik ile tedavi edilebilir. idrar yollarındaki taşların bazen ultrason ile kırılması ve bazen de cerrahi müdahale ile alınması gerekebilir.

Cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması organik veya psikolojik nedenli olabilir. Organik nedenler arasında endometriozis (karın içerisine kanamalara neden olan bir hastalık), vajendeki yaralar ve çok sayıda doğuma bağlı üreme organlarının bağlarındaki yırtılmalardır. Psikolojik nedenli ağrılar belli bir yerleşim göstermeyen künt ağrılardır. Hastaya detaylı bir inceleme yapıldıktan sonra hiçbir organik neden bulunamazsa ağrının psikolojik olabileceği düşünülür. Ayrıca rahim içi araç’da (spiral) zaman zaman hareket ederek ağrıya neden olabilir. Bu ağrı kramp şeklinde, veya batıcı niteliktedir. Kronik ağrılar genelde altı aydan uzun sürer ve ağrı kesicilere cevap vermez. Kronik ağrılar üreme organlarının hastalıkları, mide, barsak hastalıkları ve psikolojik nedenlerle oluşabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.