Havuzda Mantar Tehlikesi

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, hava sıcaklıklarının artmasıyla havuz, su parkı gibi mekanların kullanımına bağlı hastalıklarda artış görüldüğünü söyledi.

Toplu kullanıma açık havuzların mantar oluşumunu hızlandırabileceğini belirten Şatıroğlu, özellikle kadınların risk altında olduğunu ifade etti. Şatıroğlu, ”Kapasitesinin üstünde dolu ve toplu kullanıma açık havuzlarda özellikle mantar hastalığı çok kolay bulaşabilir” dedi.

Yaz aylarında oluşan vajen mantarlarının birinci sebebinin nem olduğunu ifade eden Şatıroğlu, deniz sonrası ıslak mayo ile güneşlenmenin mantar oluşumunu tetiklediğine dikkati çekti. Şatıroğlu, ”Hele ki mayonun geç kuruyor olması, mantar oluşumuna elverişli bir zemin hazırlanmasını sağlıyor” dedi.

Mayo alırken çabuk kuruyan kumaşlı mayoların tercih edilmesi, deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka temiz su ile duş alınması ve ıslak mayonun değiştirilmesi gerektiğini belirten Şatıroğlu, bunun dışında, nem dengesinin korunabilmesi için iç çamaşırın da sık sık değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Şatıroğlu, sentetik yerine teri emen pamuklu kumaştan imal edilen iç çamaşırların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, son dönemin modası ”skinny jean” olarak bilinen çok dar pantolonların da hava almayı engelleyerek vajendeki nem oranını yükseltebileceği uyarısında bulundu.

KAŞINTI VE YANMAYA DİKKAT
Mantar hastalıklarında oluşan kaşıntının hastayı doktora götürecek kadar yoğun olabileceğini anlatan Şatıroğlu, şunları söyledi:

”Akıntı, süt kesiği gibi genellikle beyaz renkli ve kokusuz olur. Çoğu kadın bir süredir var olan belirtileri çoğu zaman görmezden gelir, fakat kaşıntıya karşı koyamaz ve hekime başvurur. Öyle ki birçok hastada kaşımaya bağlı olarak tahriş ve yaralar gözlenir. Dış genital organda kaşınmaya bağlı kızarıklık ve ödem meydana gelebilir. İdrar yaparken yanma hissi ve ağrı da mantarın belirtileri arasındadır. Bu belirtileri yaşayan kadınlar, vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları uzmanına başvurmalı ve bir an evvel tedavi olmalıdır. Çünkü gecikmiş mantar vakaları hastayı uzun ve ağrılı bir tedavi sürecine götürebilir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.