Tarçının Faydaları

İçeriğindeki faydalı uçucu yağlar sayesinde, bu güzel kokulu baharatın çok sayıda yararı da bulunur. Tat ve aroma koku vermesi için yemek ve içeceklere toz veya çubuk hâlinde eklenebilir. Kışı hatırlatan bir baharat olsa da, her mevsim rahatlıkla kullanılabilir.

Faydaları Neler?

Tarçın, pıhtılaşma karşıtı özelliğiyle kalp damar sağlığını koruyucu, damar tıkanıklığını önleyici etkiye sahiptir. Kötü kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürür. Son yapılan araştırmalar, tansiyonu düşürdüğünü de gösteriyor.
Tarçının antimikrobiyal etkisi de vardır. Mikropların gelişimini ve vücudu istila etmesini yavaşlatır. Vücutta kandida (mantar hastalıkları) gelişimini engeller.
Özellikle karbonhidrat yüklü menülerin bol tarçınla yenmesi önerilir. Çünkü tarçın, yemeklerin mideyi terk etme hızını düşürerek kan şekerinin yükselme hızını dengeler ve kan şekeri kontrolü sağlar. Tip-2 diyabetlilerin insüline cevap verme becerisini de yükselterek şeker kontrolüne olumlu etkisi olduğu çalışmalarla destekleniyor.

Hazımsızlık çekenler için de tarçın ‘gaz giderici’ özelliğiyle imdada yetişiyor. Özellikle yemek sonrası içilen çaylara çubuk tarçın eklenmesi veya meyvelerin üstüne serpilmesi oldukça fayda sağlar. Kateşin denen bir diğer faydalı içeriği sayesinde de mide bulantılarını giderir. Tarçının kokusu bile beyin fonksiyonlarını desteklemede etkilidir. Regl öncesi hassasiyeti, gerginlikleri ve krampları önler. İçerdiği elzem yağlar kadar, lif, mangan ve kalsiyum ile de bağırsak sağlığını destekler.
Ayrıca tarçın soğuk algınlığından koruyucu, bağışıklığı güçlendirici, vücudu ısıtıcı özelliğe sahiptir. İştah açar, anne sütünü arttırır. İçeriğindeki antienflamatuvar bileşiklerle, kas ve eklem sertleşmesine de iyi gelir.

Mutfakta Kullanımı

> Tahıllı ekmeği kızartıp üstüne keten tohumu yağı, bal ve tarçın serpip tatlı niyetine yenilebilir.
> Sütü ısıtıp içine tarçın ve bal karıştırarak sahlep tadını yakalanabilir. Belki biraz da toz zencefil eklenebilir.
> Kuzu etini patlıcan, tarçın ve kuru üzümle birlikte fırın poşetinde pişirilebilir.
> Siyah çay demlerken ve bitki çayı hazırlarken kullanılabilir, su tüketimini arttırmak için sürahiye çubuk tarçın atılabilir.
> Boğaz ağrısı ve öksürük tedavisi için bala toz tarçın, zencefil ve karabiber karıştırıp macun yaparak yutulabilir.

Dikkat: Uçucu yağlar toz hâline geldiğinde faydalı özler kayba uğradığından, maksimum sağlık faydası için tarçın çubuk olarak kullanılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.