Görme Bozuklukları

GÖZ HASTALIKLARI  NEDİR ?

Miyop:  Gözün ön-arkadaki uzunluğu, kornea kırıcılığı ya da her ikisi olması gerekenden fazla ise, objelerin görüntüleri, sarı noktanın önünde oluşur. Miyoplar, yakını iyi, uzağı bulanık görürler. Bir Takım yüksek numaralı miyoplu hastalarda problem, sadece gözlük numaralarından ibaret değildir. Numaralar, 10-30 gibi yüksek olabilir. aynı zamanda, bu hastaların retina tabakaları da cılız olduğu için, görme kabiliyeti azalabilir.

Hipermetop: Gözün normalden kısa, korneanın eğriliğinin yani kırıcılığının az olması veya her ikisinin bir arada bulunması sebebiyle, görünüm sarı noktanın ardındaki oluşur. Göz içinde yer alan lens, şeklini değiştirerek (akomodasyon) kırıcılığını arttırır ve görüntüyü sarı nokta üstüne taşımaya çalışır. Hipermetrop, eğer lensin telâfi edebileceği sınırlarda ise, birey uzağı da, yakını da görebilir veya uzağı iyi, yakını bulanık görür. Bu sırada lensin şekil değiştirebilmesi için göz içindeki küçük kasların normalden fazla çalışması sonucu, favori ivedi yorulma hissi, göz ve baş ağrısı ortaya çıkar. Lensin dönüştürme kabiliyeti, çocukluk ve gençlikte olmasına rağmen, yaş ilerledikçe azalır ve kişi önce yakını, sonra da uzağı seçemez hâle gelir.

Astigmat: Astigmat, sık sık korneadaki şekil bozukluğuna bağlıdır ve basitçe anlatmak icabında korneanın yumurta şeklinde olmasıdır. Bu durum iki eksende farklı kırılmaya yol açar. 

Presbiyopi: Presbyopi sıkça hipermetrop ile karıştırılır. Fakat bu koşul, gözü bozuk olmayan insanlarda da ortaya çıkan, lensin yaşlanmasına tabi yakını görememe olayıdır. Lensin şekil değiştirerek yakına odaklama yapabilmesi için, belirlenmiş bir esnekliğe sahip olması gerekir. Yaş ilerledikçe, lens bu esnekliğini kaybeder. Presbiyopinin 40-45 yaşlarında görülmeye başlar.  Hipermetroplar da bu durum daha erken gelişir. Miyoplar, gözlüklerini çıkararak daha iyi okuyabildiklerini ayrım ederler.

Görme problemi olan kişilerin özellikle yaban mersini tüketmesi tavsiye edilir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.