Doğal şeker kaynakları

Hazır olarak tükettiğimiz çoğu tatlı gıda ve içeceğin içindeki bitmiş şekerler, fruktoz-glukoz şurupları gerçekte sağlığımızı çok önemli tehdit ediyor.

Şeker kamışından elde edilen ve jurnal beslenmemizde oldukça çok kullandığımız işlenmiş şeker her ne değin doğal kaynaklardan elde edilmiş olsa da gördüğü işlemler sonucunda sağlıksız ayla geliyor. Hazır olarak tükettiğimiz çoğu tatlı gıda ve içeceğin içindeki tamamlanmış şekerler, fruktoz-glukoz şurupları gerçekten sağlığımızı fazla önemli korkutma ediyor.

Bu sebeple muhtemel olduğu dek hazır gıdalardan kaçınmalı ve doğal şeker tüketmeye çalışmalıyız. Doğal şeker tüketmek jurnal şeker alım miktarını aşmamanıza asistan olur. Bu değerler günlük bayan için 24gr iken erkekler için 36gr’dır. Tamamlanmış şekerler kandan çabuk uzaklaşırlar ve bu durumda da beyin kan şekerinin düşük olması nedeniyle istek sinyali verir. Dolayısıyla doğal şeker kullanmak kilo almanızı önlemeye de tezgâhtar olur.

5 doğal şeker kaynağı

Hurma

En manâlı doğal şeker kaynaklarından biridir. İçeriğinde lif ve protein vardır. Ayrıca çoğu mineral, A, B1, B2 ve C vitaminleri, yüksek oranda flor içerir. Sağlığa yardımsever içerikçe varlıklı doğal bir tatlandırıcıdır.

Kullanım alanı geniştir. Kurutarak ve öğüterek ya da kaynatılarak şurubu şeklinde içeceklerde ve pasta, tatlı, kek, kurabiye yapımında şeker yerine kullanılabilir.

Hurma kan şekerini dengeler. Antioksidan özelliği vardır. A vitamini hafızayı güçlendirir. İçeriğindeki diğer vitamin ve mineraller cisim için besleyici ve bağışıklık sistemini güçlendiricidir.

Akçaağaç şurubu

Akçaağaç bitkisinden elde edilen bu şurup doğal bir tatlıdır. Magnezyum, demir, fosfor, potasyum, çinko ve kalsiyum içerir. Sağlığa fazla faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yaşlanmayı önler. Sindirimi kolaylaştırır.

Şurup hamur işlerinde şeker yerine kullanılabilir.

Stevia bitkisi

Tatlı yaprak ya da bal yaprak olarak bilinir. Suya bırakıldığında şekere kadar 300 kat daha tatlı olmasına rağmen kalorisi sıfırdır. Doğal bir tatlandırıcıdır. Şeker Hastalığı hastalarının kullanımında bir sakınca görülmemiş ve zararsız olarak değerlendirilmiştir. bununla birlikte antioksidan özelliği vardır.

Bir yemek kaşığı kuru stevia yaprağı, bir büyük su bardağı dolusu toz şeker tadına denktir. 1 litre suya 3 dere kaşığı stevia bitkisi atıp hafif kaynattıktan daha sonra süzerek şekerli sıvıyı elde edebilirsiniz.

Tatlı yiyecek ve meşrubat tarifleriniz için çok iyi bir tatlandırıcı alternatifidir.

Hindistan cevizi şekeri

Katkısız şekerler arasında glisemik indeksi 35 ile asgari olandır. Hindistan cevizi şekerinde fruktoz miktarı diğer şeker türlerine göre oldukça azdır. İçeriğinde oldukça çok çinko, demir, kalsiyum ve bir takım B grubu vitaminleri içermektedir. C vitaminince de zengin bir gıdadır.

Çinko tamamen bağışıklık sisteminin çalışmasını düzenlemeye yardımcı olur. Asap ve kas sisteminin çalışmasını da içeriğindeki potasyum ve magnezyumla destekler. Doğal bir antioksidandır. Kemik ve diş sağlığı açısından da oldukça faydalıdır.

Aromalı şeker olarak tariflerinizde kullanabilirsiniz.

Keçiboynuzu tozu

Akdeniz ülkelerinde yetişen içeriği çok zengin enerji verici bir besindir. İçeriğinde yüksek miktarda A ve C vitamini bulunur. Antioksidan özelliği vardır.

Geçmiş tarihlerde şifa kaynağı ve tatlandırıcı olarak kullanılmıştır. Günümüzde de keçiboynuzu pekmezi ve tozu olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Besleyici ve tatlandırıcı bir gıda olarak tatlılarınıza ekleyebilirsiniz.

Dikkat etmemiz gereken nokta jurnal beslenme tercihlerimizi tatlandırırken doğala en yakın tercihi yapmaktır. Doğal şeker kaynakları da fruktoz, sakkaroz ve sükroz içerir dolayısıyla hepsi kayıtlı ölçüde tüketilmelidir.

Şeker ihtiyacımızı karşılamak için doğal tatlandırıcı gıdaları uygulamak gerçekte zor değil. Bunları gıda alışkanlığı haline getirmeli ve dinç yaşam için mücadele göstermeliyiz.

Kaynak: Nutritionistanbul

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.