dalak ve dalak büyümesi

Dalak Ve Dalak Büyümesi

dalak ve dalak büyümesiDalak nedir? Dalak nedir sorusunu yanıtlamadan önce, dalağın, vücudun neresinde bulunduğunu anlatmak gerekmektedir. Dalak vücutta, karnın sol tarafının arkasında, kaburganın altında yer almaktadır. Dalak, bir lenfoid organ olmak ile birlikte, süngerimsi bir yapıya da sahiptir. Dalağın ağırlığı, vücut içerisinde, 150 – 200 gram arasında değişirken, 5 santim kalınlığı, 8 santim genişliği; ve 12 santim uzunluğu bulunmaktadır.

Dalak hakkında bilgi aldıktan sonra, dalağın görevleri hakkında bilgi almaya devam edebiliriz: Dalak vücutta, kan hücrelerinin üretilmesini ve yok edilmesini sağlarken, demir metabolizmasını dengeler; bunun yanında da dalak, kan hücrelerinin depolanmasına yardım etmektedir. Dalak, insan henüz anne karnındayken çalışmaya başlar; ve ceninin kırmızı ve beyaz kan hücrelerini üretir; fakat doğum itibariyle bu görevi kemik iliği üstlenir. Dalak ise, kemik iliğinin görevini yapamadığı durumlarda devreye girerek, kan hücrelerinin üretimini gerçekleştirir. Dalağın görevleri arasında, aynı zamanda, yaşlanmış olan kan hücrelerinin filtrelenmesi; ve parçalanması da yer almaktadır. Dalağın görevlerinden bir diğeri de, vücudun antikor üretmesine yardımcı olmasıdır. Dalağın görevlerinden bir başkası da, kan dolaşımından mikropların uzaklaştırılmasına katkıda bulunmasıdır.

Dalak büyümesi, dalakta meydana gelen bir hastalık olmakla birlikte, dalak büyümesinin belirtilerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Dalak büyükesinin belirtileri arasında ilk sırada, dalak büyümesi problemi yaşayan kişinin dalak çevresindeki organlarına dalağın yaptığı baskıdır; ağrı ve şişlik gibi sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir. Dalak büyümesinin belirtileri arasında yer alan bir başka faktör de, kansızlıktır. Dalak büyümesinde alyuvarların parçalanması sonucu kansızlık probleminin ortaya çıkması muhtemeldir.

Dalak büyümesinin belirtileri arasında, artan kanamadan söz edilirken, bununla birlikte, vücudun mikrobik problemlere karşı savunmasının düştüğünden de söz etmek gerekmektedir.

Dalak büyümesinin neden olduğu bir takım hastalıkların bulunduğunun da bilinmesi gerekmektedir. Dalak büyümesine neden olan hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz: Siroz, lösemi, lenfoma, bir takım anemiler, kan hastalıkları, damar tıkanıklıkları, metabolizma problemleri, bağ dokusu hastalıkları, parazitler, bir takım virüsler, doğuştan gelen rahatsızlıklar… Dalak büyümesine neden olan hastalıkları daha fazla arttırabilmemiz da mümkündür.

Dalak büyümesinin belirtileri hissedildiği takdirde, en kısa zamanda bir doktora başvurulması gerekmektedir. Dalak ile kan arasında yakın ilişki olduğu bilinmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.