Bebeğin Ana Rahmindeki Gelişimi

BİRİNCİ AY
Embriyonun kol ve bacaklarını oluşturacak uzantılar ortaya çıkar. Baş kısmı diğer kısımlara göre çok bü­yüktür. Bir ayın sonunda kalp çalışmaya başlar. Beyin ve omuriliği üretecek olan nöral tüp adını verdiğimiz yapılaşma ortaya çıkar. Bu aşamada embriyonun boyu ancak 1 cm ka­dardır.
İKİNCİ AY
Organ ve sistem taslakları belirginleşir. Dışarı­dan bakıldığında kollar, bacaklar, kulaklar, parmaklar ve göz kapakları fark edilebilir. Boyu 4 cm kadardır.
ÜÇÜNCÜ AY
Organ ve sistemler hızla gelişmektedir. El ve ayak parmakları tırnaklarıyla birlikte artık belirgin bir görü­nüm kazanmıştır. Doktor, özel aletlerle kalp seslerini duyabi­lir. Boyu 9 cm’ye ulaşmıştır.
DÖRDÜNCÜ AY
Plasenta ve göbek kordonu iyice gelişmiş, besin ve artık madde alışverişi hızlanmıştır. Fetüs, annenin farkına varabileceği kadar hareket edebilir, tekmeleyebilir. İşitme ve yutma yeteneği başlamıştır.
BEŞİNCİ AY
El ve ayak tırnakları parmak uçlarına kadar uzamıştır. Artık tekmelemekle kalmaz, her tarafa dönebilir. Uyku ve uyanıklık zamanları tespit edilebilir.
ALTINA AY
Derisi kırmızımsı buruşuk bir görünümdedir. Parmak izleri alınabilir. Kafasında ince tüyler belirmeye başlamıştır. Göz kapakları birbirinden ayrılabilir, gözlerini açabi­lir. Akciğerleri gelişmiş olmakla beraber henüz hava alış ve­rişi yapacak durumda değildir.
YEDİNCİ AY
Gözlerini rahatça açıp kapatabilir, ağlayabilir. Parmağını emebilir. Işığa ve sese reaksiyon gösterebilir. Or­gan ve sistemler gelişimlerini büyük oranda tamamlamıştır. Doğumun gerçekleşmesi halinde, özel bakım altında, hayatı­nı devam ettirebilir.
SEKİZİNCİ AY
Beyin, akciğer, kan dolaşımı, kemik ve de­ri gelişimi büyük oranda tamamlanmış, dışarıda yaşama şan­sı daha da artmıştır.
DOKUZUNCU AY
Organlar ve istemler gelişmelerini tamam­lamış, başı doğuma hazır hale gelecek şekilde aşağı doğru yönlenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.