Yeni Doğanda Bebekte Beslenme Sorunları

Yeni doğanın beslenmesi, yeni doğanın temel besin gereksiniminin karşılanması ve büyümesinin sağlanması amacını taşır.

Sağlıklı bir yeni doğan doğumdan sonraki ilk bir saat içinde olabildiğince erken olarak beslenmelidir. İlk beslenmeden önce şu noktalara dikkat edilmelidir:

  1. Doğumundan sonra, kusma ya da mideden safra gelmesi gibi bir durum olmadığından emin olunmalıdır. Emme yutma solunum arasında koordinasyon ve öğürme refleksinin olup olmadığına bakılır.
  2. Bebeğin karnı aşırı derecede şişkin olmamalıdır.
  3. Bebeğin solunumu normal bir hızda olmalıdır. Dakikada en fazla 60 kez soluyan bebek ağızdan beslenebilir.
  4. Yeni doğan zamanında doğmuş olmalıdır. Çünkü erken doğan bebeğin beslenmesi farklı özellikler gösterir

Zamanında doğan bebekler için en iyi besin anne sütüdür. Çünkü anne sütünün içeriği bebeğin ihtiyacına göre en uygun ve en iyi protein içeriğine sahiptir. Sindirimi ve emilimi en kolay besindir. Bebeğin bağışıklığını en yüksek seviyede destekler ve olası pek çok hastalıktan korur. Anne bebek arasındaki ilişkinin kuvvetlenmesini sağlar.

Anne sütünün az olduğu ya da olmadığı durumlarda bebeğe hazır mamalar verilebilir. Yeni doğanın beslenme sorunları kısa sürede içinde ciddi sonuçlara yol açabilir. O nedenle bebek kısa süre içinde bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

 

Beslenme Sorunları

1- Beslenme sonrası emilen sütün ağız ya da burundan geri gelmesi

Bebek beslenme sonrası dik durmadığı için hemen hemen her yeni doğanda görülebilir. Yemek borusu ile midenin arasındaki kapak tam gelişmiş olmadığı için emilen miktarın hepsinin midede tutulması zorlaşır. Bu durum çocukta huzursuzluğa ve beslenmenin bozulmasına dolayısı ile kilo kaybına yol açabilir. Eğer bebek çok hızlı beslenmiş ya da beslenme sırasında fazla miktarda hava yutmuş ise mideden geri kaçan miktar daha da çok olur. Bu sorun bebek yedinci aya yaklaştığında azalır.

Önlemek için bebek hızlı beslememeli, bebeğin normal hızda emmesini sağlamak için bebeğin aşırı derecede acıkmasına izin verilmeden beslenmeli, beslenme sırasında hava yutmamasına özen göstermeli,  beslenirken daha dik tutulmalı, beslenme sonrası gazının iyice çıkması sağlanmalıdır. Eğer bebek biberon ile besleniyorsa biberon deliği biberon baş aşağı tutulduğunda ancak bir iki damla akıtmasına izin verecek ölçüde olmalıdır; böylece beslenme hızı normal olur.  Eğer geri gelen mide içeriği safralı ve kanlı ise acilen bir hekime başvurulmalıdır.

2- Kusma

Hiçbir zaman normal bir durum değildir. Çoğunlukla ishal nedeniyle oluşabildiği gibi vücudun herhangi bir yerindeki iltihaptan,  barsak tıkanması gibi nedenlerden kaynaklanabilir.  2 hafta ila 4 ay arasındaki mide çıkışında darlığı olan bazı bebeklerde de fışkırır tarzda kusmalar olabilir. Nedeni ne olursa olsun acilen bir hekime başvurulmalıdır.

3- Aşırı besleme

Bebeğe büyümesi için ihtiyacı olandan daha fazla besin verilmesidir. Genel olarak alışkanlık olarak ya da bebeğin ağlamaması için yapılır. Bebeğin mide içeriğinin geri gelme olasılığını arttırır.

4- Az besleme

Bebeğin büyümesi için ihtiyacı olandan daha az besin verilmesidir. Kilo kaybına ve büyüme gelişmenin gerilemesine neden olur. Anne sütünün yetersiz olması, mama ile besleniyorsa mamanın bebek tarafından reddedilmesi, besleyen kişinin psikolojik sorunlarının olması gibi nedenlere bağlı olabilir.

Yeni doğan dönemi bebeğin en kritik dönemidir. Bu nedenle beslenme problemi olan her bebek vakit kaybedilmeden mutlaka deneyimli bir çocuk hekimine götürülmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.