Uçuk ve Ağız Ülseri

Uçuklar, çok yaygın enfeksiyonlardır. Vücudun herhangi bir yerinde görülebilir, fakat en fazla diş etlerinde, ağzın dışında ve dudaklar, yanaklar veya parmaklarda olur.

Bu enfeksiyona herpes simplex virüsü neden olur ve bir başkasının aktif enfeksiyonu ile temas yoluyla geçer. Yemek takımlar, havlu ve traş bıçakları diğer bulaşma kaynaklarıdır. 1. tip Herpes genellikle uçuk yapar. 2. tipse genital herpesten sorumludur.

İlk herpes enfeksiyonu belirtileri virüsü aldıktan 20 gün gibi uzun bir süre sonra başlayabilir ve 7 ile 10 gün kadar sürebilir.Veziküller meydana gelir, patlar, akar sonra sarı bir kabuk oluşur ve nihayet düşüp pembemsi olan deriyi açığa çıkarır.

Virüs sinir hücreleri içinde gizli duruma geçer ve ilk yerinde veya ona yakın bir yerde tekrar ortaya çıkabilir.Nüksetme durumları genellikle birincisininden daha hafiftir ve ay hali, güneşe maruz kalma veya ateşli herhangi bir hastalık bunları ortaya çıkartır.

Ağız ülseri 1-2 hafta sürer. İyileşmesinin ileri safhalarında gri bir zarla örtülür. Ağız protezinin vurması veya yanağın içini ısırma gibi ufak yaralanmalar lezyon oluşmasını hızlandırabilir.

Bunlar da sıklıkla nükseder. Bunların bilinmeyen bazı nedenlere karşı bir bağışıklık reaksiyonu olduğu düşünülmektedir. Bu yaralar genellikle 10 ile 40 yaşları arasında başlar ve yıllarca, bir veya daha fazla yara halinde nüksedebilir. Nüksetme durumları, önceden tahmin edilemeyen zamanlarda olabilir, stres, yorgunluk veya gıda alerjileri de bunları harekete geçirebilir. Ataktan önce bir karıncalanma veya yanma duygusu olabilir. Bunun arkasından ülserin belireceği yerde bir kırmızı nokta veya kabarıklık olur. Ağır olaylarda bunlara ek olarak ateş, huzursuzluk ve bezelerin şişmesi görülebilir. Kadınlarda erkeklere kıyasla daha sık görülmektedir. Bazen de aileden gelen bir eğilim söz konusudur.

Teşhis

Her iki enfeksiyon da genellikle muayene ile teşhis edilir. Doktor yaradan alınan maddelerin kültürünü veya herpes simplex virüsünün varlığını doğrulamak için kan tahlili isteyebilir.

Uçuk ve Ağız ülserleri Ne Kadar Ciddidir?

Uçukları tedavi sıklıkla başarılı olur. Fakat bu enfeksiyonun potansiyeli olarak ciddi komplikasyonları vardır. Enfeksiyon göze atlayabilir.

Eğer sizde bu rahatsızlık varsa, bebeklerle, atopik dermatiti olanlarla ve bağışıklık sistemi ilaçları kullananlarla (kanser ve organ nakli hastaları) temastan kaçının. Sizdeki virüs onlarda hayatlarını tehdit eden bir hastalık yapabilir.

Tedavi

Rahatsızlığı azaltmak için baharlı ve çeşitli yiyeceklerden kaçının. Acısını hafifletmek için buz uygulayın. Ayrıca doktorunuz merhem veya tablet olarak antiviral ilaç verebilir.

Tekrarlayan ağız ülserleri genellikle ağız lavajları ile tedavi edilir, şiddetli ataklar için doktorunuz antibiyotik ve antihistamin solüsyonu verebilir veya lokal veya ağızdan kortikosteroid preparatı verebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.