Şeker hastalarına müjde

Van otlu peynir türlerinden birinde kullanılan suh bitkisi şeker hastaları için yepyeni bir umut kapısı.

Moleküler biyoloji ve kalıtımsal alanında çalışmalarını sürdüren Dr. Alkan, suh bitkisinin üstünde araştırma yaptıklarını ve ceset kısmının yöre halkı kadar otlu peynirde kullanıldığını belirterek, “Suh bitkisi otlu peynirde kullanılan bir bitkidir. Daha önce bu bitkiyi kullanarak şeker hastalığından kurtulduğunu bahis edenlerden yola çıkarak bu çalışmayı yapmaya karar verdik. Burada, deney sıçanlarında (STZ) denilen bir kimyasal göstermek suretiyle pankreastaki beta hücrelerini tahrip etmek suretiyle diyabet oluşturduk. Şeker Hastalığı oluşturduğumuz deney sıçanlarına suh bitkisinin ekstresini 3 hafta boyunca muhakkak dozlarda uyguladık” dedi.

“PANKREASTAKİ BETA HÜCRELERİNİN YENİLENDİĞİNİ GÖRDÜK”

Çalışmanın süresi içerisinde bilhassa ikinci ve üçüncü haftalarda sıçanlarda kan glikoz düzeylerinin önemli derecede düştüğünü anlatan Dr. Alkan, şöyle devam etti:

“Burada keza gözlemlediğimiz bazı davranışlar da vardı. Mesela diyabet hastalarında görülen fazla fazla su içme, çok sık idrara çıkma gibi davranışların da deney sıçanlarında olmadığını gördük. Iyice dinç sıçanlar gibi davranmaya başladılar. 3. haftada kan şekeri düzeylerinin 100’lere değin düştüğünü gördük. Ilk haftalarda bu değerinde 500’ün üzerindeydi. Çalışmadan sonra bizler bu deney hayvanlarının haemogram, biyokimya sonuçlarına ve patoloji sonuçlarına baktık. Pankreastaki beta hücrelerinin yenilendiğini gördük. Bu da bizlerin dürüst yolda olduğumuzu gösterdi.”

“UMUT VADEDEN BİR GELİŞME”

Çok gösterişli sözler etmek için henüz erken olduğunun altını çizen Alkan, “Başkaca insülin artışı olduğunu ve haemoglobin A1c, fasting seviyelerinin de dinç sıçanlardaki değerlere yakın olduğunu gördükleri. Bu kayda değer bir adım yalnız fazla gösterişli sözler etmek için az önce erken. Bu çalışmanın başka çalışmalarla da desteklenmesi gerekiyor. Bunun hap haline getirilmesi için etmen maddenin saptama edilmesi gerekiyor. Biz bir adım attık. Bu umut vadeden bir gelişme, ama bundan sonrası diğer bilim insanlarına kalmış” diye konuştu.

“DÜNYADA HER 6 SANİYEDE BİR İNSAN DİYABETTEN HAYATINI KAYBEDİYOR”

HEMEN dünyada 415 milyona yakın şeker hastalığı hastası bulunduğunu, Türkiye’de bu rakamın 6 milyonun üstünde olduğuna göze çarpan eden Alkan, şunları kaydetti:

“Hala şeker hastalığı (şeker) hastası olduğunun farkında olmayan birçok insan var. Dünya Sıhhat Örgütü de alarm vermiş durumda. Gerçekten birçok ülke şeker hastalığı konusunda alarm vermiş durumda. Dünyada her 6 saniyede bir insan diyabetten dolayı hayatını kaybediyor. Bunun yanında diyabet bir takım önemli komplikasyonlara da neden oluyor. Böbrek hasarı, görme kaybı ve but uzuvlarının kaybedilmesi gibi hem 20 yaş üzerindeki körlüklerde diyabet birinci sebeptir. Bunları düşündüğümüzde, şu anki diyabet hastalarını tatmin edici bir tedavinin olmamasından ötürü bilim adamları da arayış içerisindedirler.” Kan şekerini düşürücü literatürde çoğu egzersiz olduğunu aktaran Dr. Alkan, “Ama bizim için kayda değer olan kan şekerinin düşürülmesinin yanında insülin salımının da artması, A1c, fasting düzeylerinin de alışılagelmiş sıçanlarla aynı değerlere gelmesi ve en önemlisi de patoloji sonuçlarında bizim imha ettiğimiz beta hücrelerinde yenilenme görmemiz oldu” ifadelerini kullandı.

“SUH BİTKİSİNİN CISIM KISMI OTLU PEYNİRDE KULLANILIYOR”

Suh bitkisinin Van’da ve yörede otlu peynirde kullanıldığı için rahat ulaşılabildiğini aktaran Dr. Alkan, “Millet bu bitkiyi yıllardır otlu peynirde tüketiyorlar. Burada garip bir ayrıntı daha var. O da bizim üzerinde araştırma yaptığımız suh bitkisinin karoser kısmının bilhassa peynirde kullanılmasıdır. aynı zamanda bunu tedavi amaçlı kullanan insanlarımız da var. Biz bunu yalnızca bilimsel olarak ispatlamaya çalıştık” biçiminde konuştu.

Peynirciler Çarşısı esnafı ise, Van’ın otlu peynirinin içine konulan doğal bitkilerden dolayı şifalı olduğunu belirterek, kullanılan diğer bitkilerin de araştırılmasını istediler.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.