Rahim Kanseri

Rahim kanseri, özellikle menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan, jinekolojik bir kanser türüdür. Rahim kanserine yakalanmadaki  risk faktörlerine örnek olarak, aşırı kilo,  adet döneminin erken yaşlarda başlaması, ileri yaşlarda menopoza girilmesi, genetik yatkınlık, polikistik over sendromunun  olması, yüksek tansiyon, beslenme alışkanlıklarında düzensizlik, sigara ve alkol kullanımı etkilidir. Rahim kanserinin en önemli belirtisi, beklenmeyen vajinal kanamalardır. Özellikle menopoz dönemindeki bir kadında vajinal kanama görülmesi, en önemli belirtidir. En önemli tanı yöntemi, rahimiçi  biopsi ve pap smear testidir. Yardımcı  tanı  yöntemleri ise, jinekolojik muayene, emar çekimi ve  vajinal ultrasonografi  teşhiste en önemli kriterlerdir. Biopsiyle, rahim ağzını açarak kazıma işlemi uygulanır. Bu işlem genel anestezi altında yapılması  gerekir. Böylece hekim istediği gibi kazıyıp,  rahim içindeki  tüm materyallerin toplanmasını sağlar. Toplanan materyal, patoloji sonucuyla kanser varsa ortaya çıkar. Rahim kanserinde  cerrahi  tedavi,  oldukça büyük ve çok zor bir işlemdir. Hasta, hastalığın birinci evresindeyse uygulanır. Evre artıkça, cerrahi tedavi süreci de ortadan kalkar. Rahim tamamen radikal bir şekilde çıkartılır. Kemik pelvise yayılacağı için ihtisas gerektiren , işini bilen hekimlerce yapılması gerekmektedir. Aksi halde, çok büyük komplikasyonlara neden olabilir.

Rahim kanseri oluşmadan,  düzenli Pap Smear testi  yaptırılmalıdır. Seksüel aktiviteli her kadının, senede  iki kez jinekolojik muayene olması gerekmektedir. Bu muayene sonucunda yapılan, Pap smear testiyle  hücrelerdeki morfolojik, anatomik değişimler  ve  oradaki doku değişiklikleri gözlemlenir. Hekim,  Pap Smear test sonucuyla  öncü lezyonları  görür ve hemen gereken tedbirleri alarak, kanser oluşumunu önler.

Radyoterapi, hastalık birinci evredeyse uygulanır. Cerrahi tedavi de yeterli olabilir. Eğer hasta ikinci evredeyse, radyoterapi iki şekilde uygulanır. Vajinal yoldan  radyoterapinin yanı sıra, dıştan da radyoterapi uygulanır.Kemoterapi ise, ileri evredeyse hasta, yani 4 cm ve üzeri büyük tümörlerde,   geniş bir cerrahi tedaviyi takiben  verilir. Vücudun herhangi bir yerine yayılmasını, nüksetmesini  önlemek amacıyla uygulanır.

Tedaviden sonra, hastaların hangi hekime  ya da hangi merkeze  gidiyorlarsa, takiplerinin de orada olması gereklidir. Cerrahi tedaviden sonra, 1 yıl içinde 3 ayda bir detaylı jinekolojik muayene, Pap Smear ve batın bölgesi  Bt çekimi gereklidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.