Plastik kullanımı kısır mı yapıyor !

Ulusal bir vakıf tarafından gerçekleştirilen araştırmadan oldukça çarpıcı sonuçlar elde edildi. Araştırmadan elde edilen en ilginç sonuçlar arasında bir insanın bir hafta boyunca bir kredi kartı büyüklüğünde plastik tükettiği de yer alıyor. Bu da haftalık 5 gram plastik tüketimine tekabül ediyor. Plastik tüketiminin bu kadar yoğun olmasının sağlığa zararları hakkında bilgi veren Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanları, “Günümüz dünyasında çevreye salınan plastik miktarı her yıl 300 milyon tonu buluyor. Plastik tüketim miktarının artması ise kısırlık, karaciğer kanseri, tiroit, otizm, pankreas bozuklukları, obezite ve metabolik sendroma neden olmaktadır.” açıklamalarını yaptı.

Plastik tüketimine dair yapılan araştırmadan ortaya çıkan sonuçlar üzerine herkesin oturup düşünmesi gerekiyor. Çünkü araştırmayla bir insanın bir hafta içerisinde kredi kartıyla aynı büyüklükte plastik tükettiği belirlendi. Bunun insan sağlığına uzun vadede olan ciddi zararları hakkında ise uzmanlar toplumu bilgilendirdi.

Çevreye Salınan Plastik Miktarı Her Yıl 300 Milyon Tonu Buluyor

Endokrin engelleyicilerin başını plastiklerin çektiğini kaydeden uzmanlar, “Günümüz dünyasında çevreye salınan plastik miktarı her sene 300 milyon tonu, okyanuslara salınan plastik miktarı ise her sene 8 milyon tonu bulmaktadır. Çevreye ve okyanuslara salınan bu plastikler bir şekilde insan vücuduna girerek sağlığı tehdit etmektedir. Bu plastiklerin insan vücuduna girmesinde baş rolü tüketilen besinler üstlenmektedir. Daha sonra içme suları ve solunum sistemi ciddi rol oynamaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Plastik Tüketimi Birçok Sağlık Problemini Tetikliyor

İnsan vücuduna giren plastiğin tipinin önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Plastikler, bilim adamları tarafından 7 sınıfa ayrılarak incelenmektedir. Bu incelemeler üçüncü ve yedinci tip plastiklerin sağlık açısından ciddi sorunlara neden olabileceğini gösteriyor. PVC olarak adlandırılan üçüncü tip plastikler erkeklerde kısırlığa, karaciğer kanserine ve otizme kadar birçok sağlık problemine yol açabilmektedir. PVC olarak adlandırılan plastiğin yapısına da eklenen ve plastiklere esneklik kazandıran ftalatların kullanımı oldukça yaygındır. Bu ftalatların karaciğer kanseri ve kısırlık nedeni olabileceği, ergenliğe erken girilmesinde etkili olabileceği tespit edilmiştir. Ayrıca bu plastikler pankreas ve tiroit bozukluklarına, obeziteye ve metabolik sendroma neden olabilir.” açıklaması yaptı.

Plastik Tüketimi Karaciğer, Böbrek ve Dalağı Tehdit Ediyor

Dünya genelinde yapılan araştırmaların sonuçları incelendiği zaman plastik tüketim oranının çok yüksek olduğunun görüldüğüne değinen uzmanlar, “Plastik tüketmekle sigara içmenin bir farkı yoktur. İlk zamanlarda vücuda herhangi bir olumsuz yansıması olmayan plastik tüketiminin yıllar içerisinde birikmesiyle karaciğer, böbrek ve dalakta çok ciddi sağlık problemlerine neden olabileceği gözlemlenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kullanımı Zorunluysa İçeriğinde BPA Olmayan Pet Şişeler Kullanılmalı

Plastik tüketiminin azaltılmasıyla ilgili hükümetlerin yanı sıra insanlara da çok büyük görevler düştüğünü belirten uzmanlar, “plastik tüketimiyle ilgili çok ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Her şeyden evvel en önemli görev plastik tüketimini azaltarak ya da sınırlandırarak bizlere düşmektedir. Plastik ürünlerdense çok daha sağlıklı olan ahşap tarzı ürünlerin kullanımı tercih edilmelidir. Özellikle mutfak malzemelerinde plastik ürünler yerine ahşap tarzı ürünler kullanılması sağlığın korunması açısından çok önemlidir. Plastik ürün kullanılmasının zorunlu olduğu hallerde ise pet şişeler gibi plastik ürünlere yönelim olması en sağlıklısıdır. Ancak kesinlikle içeriğinde BPA olmayan pet şişeler kullanılmalıdır. 2011 yılından bu tarafa BPA kullanımı biberonlarda yasaklanmıştır.” ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.