Melanomasız Cilt Kanserleri

Melanomaya benzememekle birlikte, bu tür cilt kanserleri nadiren öldürücüdür. Bununla beraber ışınıma aşırı derecede maruz kalınmamalıdır. Zamanında anlaşılmaz ise yayılır ve çok ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Melanomasız cilt kanserinin iki çeşidi vardır. Bunlar, bazal hücre kanserleri (basal cell corcinoma) ve pullu hücre kanserleridir (squamous cell corcinoma).

a) Bazal hücre kanserleri (basal cell corcinoma) cildin tümörleridir. Bunlar genellikle küçük ve etli yuvarlaklardır. Yumrular başta ve boyunda bulunur, fakat diğer hücre bölgelerinde de oluşabilir. Bu tip genellikle açık ciltli insanlarda gelişir. Bazal hücre kanseri hızlı şekilde gelişmez, nadiren de vücudun diğer bölgelerine yayılır. Bununla birlikte cildi kemiğe kadar delebilir ve epeyce büyük lokal zararlara neden olabilir. Bazal hücre kanseri tümörleri genellikle yavaşça gelişir, kabarır, yarı saydamdır ve inci gibi boğumlar şeklinde görülür. Anlaşılmaz ise kabuk bağlar, irin boşaltır ve bazen kanar.

b) Yassı hücre kanserleri (squamous cell corcinoma) tümördür. Pullu pullu boğumlar veya kızarıklıklar şeklinde görülür. En genel ikinci cilt kanseridir, açık tenli insanlarda görülür. Bu kanser geniş bir kitle içerisinde görülür. Bazal hücre kanserine benzemez ve vücudun diğer bölümlerine de yayılabilir. Yassı hücre kanserlerinin genellikle kabarık, kırmızı veya pembe pullu boğumları vardır. Siğile benzer şekilde büyür ve irin merkezidir. Bunlar tipik olarak kulak kenarında görüldüğü gibi yüz, dudaklar, ağız, eller ve güneşe maruz kalan diğer bölgelerde de görülür. Eğer erken teşhis edilirse, her iki melanomasız cilt kanseri de % 95 oranında tedavi edilebilir. Burada esas mesele uyarıların ciddiye alınıp hastalığın erken teşhis edilmesidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.