Lensle havuza girmeyin

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Ünal, lensle havuza girmenin tehlikeli olduğunu, görme kaybına kadar gidebilecek enfeksiyonların ortaya çıktığını söyledi.

Doç.Dr. Mustafa Ünal, yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle serinlemek için soluğu havuzlarda alan tatilcileri bekleyen tehlikeye dikkati çekti. Doç.Dr. Ünal, sıcak yaz aylarında birçok kişinin serinlemek için tercih ettiği havuzların göz sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabildiğini vurguladı. Doç. Dr. Ünal, şöyle dedi:

“Lens kullananlar için havuzlar çok ciddi problem oluşturabilir. Lens kullanmayanlarda virüse bağlı gözün kızarıklığı ve çapaklanmayla giden rahatsızlık oluşabilir. Ama lens kullanan ve lens ile havuza girenlerde göz kaybına kadar gidebilecek ciddi enfeksiyonlar görüyoruz. Bunların başına parazit rahatsızlığının geliyor. Bu nedenle lens ile havuza girmeyi kesinlikle önermiyoruz. Ancak, göz numarası yüksek ise ve lensi çıkardığında etrafını göremeyecek derecede ise lens kullananların su geçirmeyen havuz ve deniz gözlüklerini kullanmalarını öneriyoruz. Bu sayede göze su değmesi engellenebilir. Bunun yanında, ‘kullan-at’ lensler var. Tatilciler bunlardan da kullanabilir. Bütün bunlar deniz için de geçerlidir ama denizlerde bu tip riskler daha azdır.”

HAVUZLARDA KLOR MİKTARI İYİ AYARLANMALI
Göz sağlığı açısından havuzlardaki klor miktarının iyi ayarlanmasının da büyük öneme sahip olduğunu aktaran Doç. Dr. Ünal, klor miktarı yüksek olduğunda alerjik vakalarla, düşük olduğunda mikrobiyal rahatsızlıklarla karşılaşıldığını belirtti. Bu nedenle havuzlarda hijyene dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Ünal, “Klor oranı mutlaka iyi ayarlanmalı ve hijyenik maddelerin yeteri kadar kullanılmış olması gerekiyor” dedi.

KLORA KARŞI ALERJİ
Havuzlarda sık görülen rahatsızlıklardan birinin de ‘klora karşı alerji’ olduğundan bahseden Doç. Dr. Mustafa Ünal, “Bu tip durumlarda, çoğunlukla havuzdan çıktıktan sonra birkaç saat göz kızarık kalabilir, alerji ilacı kullanmadan geçebilir. Bunu mikrobik hadiseyle karıştırmamak gerekir. Bu durumla genelde klor miktarı fazla olduğunda karşılaşıyoruz” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.