Lenfoma

Diğer adı “lenf kanseri” olan lenfoma bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sitemde görülen, bilhassa bir tür beyaz kan hücresi olan “lenfositler”i etkileyen bir kanser türüdür.

Faklı alt türleri bulunan lenfoma temelde “Hodgkin lenfoma” ve “Hodgkin olmayan lenfoma” olarak 2 ana kategoriye ayrılır. Hodgkin olmayan lenfoma (NHL) bütün lenfoma vakalarının çoğunluğunu oluşturmaktadır.

Hodgkin olmayan lenfomanın (non-Hodgkin lymphoma – NFL) en yaygın görülen alt türleri ise B-hücre lenfoma, folliküler lenfoma, süreğen lenfositik lösemi ve mantle hücreli lenfoma’dır.

Tüm lenfoma türleri, sayısı 100’ü geçen diğer kanser türlerinde olduğu gibi yapısı bozulan hücrelerin yeniden yeniden bölünerek ve yeni hücreler üretildiğinde ölmesi gereken hücrelerin yaşamına devam etmesi, yani hücre yenilenme döngüsünün bozulması neticesinde oluşur.

Yine diğer kanser türleri gibi riski artıran etkenler bilinmesine rağmen neden bazı insanlarda lenf kanseri görüldüğü ve diğerlerinde görülmediği konusu ile ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır.

Lenfoma Belirtileri
Lenfomanın en yaygın görülen belirtisi boyunda, koltukaltlarında ve kasık bölgesinde bulunan lenf bezlerinin (lenf düğümleri) şişmesidir. Bir ya da farklı bölgelerdeki bir kaç lenf bezi aynı anda şişebilir. Şişen lenf bezleri genelde ağrıya yol açmaz yalnız bazı kişilerde şişliğe ağrı eşlik edebilir.
Lenf bezleri aşırı şişerse çevresinde bulunan kan damarlarına baskı yapmaya başlayabilir. Bu baskıya bağlı olarak kan dolaşımında problemler oluşabilir ve etkilenen bölgeye göre kol ve bacaklarda genele yayılan şişlikler oluşabilir.

Kan damarları gibi aşırı şişen lenf bezleri sebebiyle baskıya maruz kalan sinirler el, kol ve bacaklarda karıncalanmaya, uyuşma hissine neden olabilir. Lenf bezlerinin aşırı şişmesi her lenfoma hastasında görülen bir durum değildir.

Lenf bezleri bağışıklık sisteminin bir parçası olduğu için bir enfeksiyona bağlı olarak veya soğuk algınlığı gibi çok sıklıkla görülen birçok diğer hastalık sebebiyle de şişebilir. Bu nedenle lenf bezlerinin kolay bir soğuk algınlığından mı yoksa lenfoma sebebiyle mi şiştiğini hekim denetimi olmadan ve gerekli testler yapılmadan saptamak neredeyse imkânsızdır.
Ateş, gece terlemeleri ve nedensiz kilo kaybı lenf bezlerinin şişmesinden sonra gelen lenfoma belirtileridir. Bu belirtiler bütün vücudu etkilediği için “lenfomanın sistemik belirtileri” ya da “B belirtileri” olarak adlandırılır.

Diğer Belirtiler

  • Dinlenmekle geçmeyen halsizlik
  • Öksürük
  • Nefes alıp verirken zorlanma
  • Göğüs ağrısı
  • Karın bölgesinde ağrı, şişlik hissi
  • Titreme, vücut sıcaklığında ani değişimler
  • İştah kaybı
  • Kaşıntı
  • Baş ağrısı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.