Kansızlık baş ağrısı, sinirlilik, nefes darlığı yapar mı? İşte kansızlık belirtileri

Halk arasında yaygın görülen kansızlık, vücutta dolaşan kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması durumudur. Başta yorgunluk olmak üzere kansızlığın günlük hayatı etkileyen belirtileri bulunmaktadır. Ancak halsizlik ve yorgunluğun asıl nedeninin kansızlıktan mı kaynaklandığını anlamak çoğu zaman zordur. Öte yandan anlam veremediğiniz bir şekilde sinirlilik, baş ağrısı ve nefes darlığı semptomlarını yaşıyorsanız kansızlık belirtilerine göz atmanızda fayda bulunur. Peki, kansızlık baş ağrısı, sinirlilik, nefes darlığı yapar mı? Anemi hastalığı nedir? Kansızlık sırt ağrısı yapar mı? Kan eksikliği nelere yol açar? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Kansızlık, toplam kırmızı kan hücresi eritrosital yuvar sayısının azalması ya da eritrositlerin içerisindeki hemoglobin miktarında azalma ya da her ikisinin birlikte yaşandığı bir sorundur. Anemi dünya nüfusunun ortalama %24,8’ini etkileyen bir durumdur. Özellikle okul öncesi çocuklar risk taşımakta ve bu yaş grubu çocuklarda dünya genelinde %47 oranında kansızlığın geliştiği düşünülmektedir. Peki, kansızlık baş ağrısı, sinirlilik, nefes darlığı yapar mı? Kansızlık sırt ağrısı yapar mı? Kan eksikliği nelere yol açar? İşte kansızlık hakkında merak edilenler ve kansızlık belirtileri…


KANSIZLIK NEDİR?

Kansızlık, vücutta doku ve organlara yeteri kadar oksijen taşınmak için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresinin bulunmadığı zamanlarda meydana gelen bir durumdur. Dolaşımda kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma söz konusu olduğunda kansızlık meydana gelir. Vücutta az sayıda anormal yapıda kırmızı kan hücresi bulunuyorsa ya da hemoglobinlerin miktarı veya yapısı anormal ise kansızlık belirtileri ortaya çıkabilir. Aynı zamanda vücudun kırmızı kan üretimine müdahale eden ya da hücrelerin parçalanma ve kaybolma oranlarını arttıran diğer sağlık sorunlarının sonucu olarak da gelişebilir.

KANSIZLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kansızlık nedeni birçok faktöre bağlı olarak gelişebilir. Kan hücrelerinde görülen azalma sonucu ortaya çıkan kansızlık hastalıktan öte vücudun sinyal verdiği imdat çığlığıdır. Demir eksikliği, kronik hastalıklar ve vitamin eksiklikleri gibi nedenlerden kaynaklanan kansızlık kolay kolay ortaya çıkan bir durum olmamakla birlikte altta yatan nedenin mutlaka detaylı incelenmesi gerekir. Genel hatları ile kansızlık belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Çabuk yorulma, düşük enerji

Soluk ten

Uykusuzluk

Bacaklarda kramplar

Göğüs ağrısı

Düzensiz kalp atışı

Kansızlık belirtileri arasında en çok merak edilenler ise kansızlık baş ağrısı, sinirlilik, nefes darlığı ve baş dönmesi yapar mı sorularıdır. Bu sorularınızın yanıtlarına kısaca değinecek olursak şu şekilde açıklayabiliriz:


Herhangi bir hareketle birlikte yaşanan nefes darlığı ve göğüs ağrısı problemi demir eksikliğinin belirtileri arasında yer almaktadır. Kan hücrelerindeki hemoglobinde görülen düşüş vücuda gitmekte olan oksijenin azalması ile fazladan oksijen üretmeye çalıştığında yüklenen ek görev nefes darlığına sebebiyet verir.

Kansızlık baş ağırısına da yol açmaktadır. Beyne yeteri kadar oksijen gitmemesi halinde kan damarlarında şişme dolayısıyla şişliklerin uyguladığı baskı ile baş ağrısı ortaya çıkabilir. Ayrıca kansızlığın meydana geldiği kişilerde baş dönmesi beyindeki oksijen yetersizliğinden ya da kalpteki yetersiz oksijenden dolayı düşük kan basıncı ile ilişkilendirilebilir.

Kansızlık belirtilerinden biri de sinirlilik halidir. Gün içinde aşırı sinirli olma ve sosyal yaşamdan kopma hali gibi belirtiler kansızlık semptomları arasında yer almaktadır.

KAN EKSİKLİKLERİ NELERE YOL AÇAR?

Demir eksikliği anemisine bağlı olarak düzensiz ve hızlı kalp atışı gelişebilir. Kansızlık ile karşı karşıya kaldığınızda kandaki taşınan oksijen eksikliğinin telafisi için kalp fazlasıyla kan pompalamaya başlar ve kalp büyümesi ya da kalp yetmezliğine sebep olabilir. Özellikle hamile kadınlarda kansızlık problemi erken doğumlar ve düşük ağırlıklı bebek doğumlarına neden olabilir. Ancak bu durum doğum öncesi demir takviyesi alınması ile önlenebilir. Aynı zamanda bebek ve çocuklarda aşırı demir eksikliği anemiye, büyüme geriliğine yol açabilir. Demir eksikliği enfeksiyon duyarlılığına da neden olabilir.

KANSIZLIK SIRT AĞRISI YAPAR MI?

Sırt ağrısı genel olarak kaslardan kaynaklı sebeplerden gelişmekle birlikte bazen ciddi hastalıklardan dolayı ortaya çıkabilir. Sırt fıtığı, kemik erimesi, romatizmal hastalıklar, tümörler ve skolyoz gibi pek çok hastalık sırt ağrılarına yol açabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.