Kalp rahatsızlığı olanlara ‘egzersiz’ uyarısı

Uludağ Üniversitesi (UÜ)Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi. Prof. Dr. Bülent Özdemir, ileri derecede kalp rahatsızlığı olanların, evde tek başına egzersizden ziyade, halka açık yerlerde, sağlık personelinin ve acil kalp durmalarında kullanılan şok cihazlarının bulunabildiği salonlarda egzersiz yapması gerektiğini söyledi.   Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş adamı Mustafa Koç’un spor yaparken hayatını kaybetmesinin ardından dikkatlerin spor ve kalp hastalığı arasındaki ilişkiye kaydığını belirtti.

Egzersizin kalp hastalıklarından korunmada önemli olduğunu vurgulayan Özdemir, düzenli spor yapan ideal vücut kitle indeksine sahip olan kişilerin, fazla kilolulara göre kalp damar hastalıklarına daha az yakalandığını ifade etti.   Özdemir, spor yapanlarda görülen ani ölümlerin zaman zaman toplumda endişe nedeni olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:   “Ani ölümlerin değişik nedenleri olmakla birlikte, orta yaş üzeri kişilerde sıklıkla ileri derecede kalp damar hastalıklarına bağlıdır. Peki spor zararlı mı? Uzak durmak gerekli mi? Yoksa tam aksine daha çok spor yapmalı mı? Kalp hastalarında spor ve egzersizlerde ani ölüm 15 binde bir görülüyor. Egzersiz sırasında ani ölüm olan kimselerde sıklıkla uyarıcı belirtiler tespit edilmektedir. Bunlar sıklıkla ihmal edilmiş ve önemsenmemiş belirtilerdir. Egzersiz sırasında herkesin kendini dinlemesi gerekiyor. Kalp rahatsızlığı bulunanlar, şiddetli göğüs ağrısı, düzensiz kalp atımı, fenalık hissi, ciddi nefes darlığı gibi durumlarda hemen sporu sonlandırmalı, doktor yardımı almalıdır.”   Özdemir, “ileri derecede kalp rahatsızlığı olanların evde tek başına egzersizden ziyade, halka açık yerlerde, sağlık personelinin ve acil kalp durmalarında kullanılan şok cihazlarının bulunabildiği salonlarda egzersiz yapmalarını” önerdi.

Kalp hastalarının hareketsiz bir yaşam sürmeleri ve egzersiz yapmamaları halinde ani ölüm risklerinin daha yüksek olacağını vurgulayan Özdemir, “Sabah sporu için de bazı soru işaretleri var. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda, sabah ile günün ilerleyen saatlerinde yapılan sporun oluşturduğu risk arasında önemli bir fark tespit edilmemiştir. Ama egzersiz programına başlamadan önce oluşabilecek riskleri tespit edebilmek ve gerekirse öncesinde tedavi edebilmek için detaylı bir kalp muayenesi yapılmalıdır” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.