interstisyel Sistit, Sistit, Mesane iltihaplanması, cystitis, sistitis, sistit

Sistit, Mesane iltihaplanması, cystitis, sistitis, sistit:
İdrar yolları iltihaplanması deyince buna böbrekler, idrar kordonları, mesane ve idrar kanalıiltihaplanması akla gelir. Böbreklerin iltihaplanmasına üst idrar yolları iltihaplanmasıda denir ve ayrıca elle alınır. Alt idrar yolları iltihaplanmasına ise mesane, idrar kordonu ve idrar kanalı iltihaplanması dahildir. Genelikle bağırsak bakterileri idrar yolları iltihaplanmasına sebep olur. İdrar yolları iltihaplanmasına sebep olur. İdrar yolları iltihaplanması bayanlarda erkeklere göre daha çok görülür. Bayanlarda daha sık enfeksiyon görülmesinin nedeni onlarda idrar yollunun oldukca kısa olmasıdır. Prostat problemi olan yaşlı erkeklerdede oldukca sık mesane iltihaplanması görülebilir.

Mesane iltihaplanmasının sebepleri:Sistit akut ve kronik olabilir, şayet iltihaplanma tedaviden sonra beli aralıklarla yenide ortaya çıkıyorsa buna kronik sistit, yok tedavi edilebiliyorsa buna akut sistit denir. Sistit genelikle feçes (dışkı ) florası sebep olur, çünkü fecesten sonra makadı sadece tuvalet kağıdı ile silmek yeterli değildir ve hatta bu enfeksiyona sebep olan en büyük etkendir..
Diğer önemli faktörler:
1-) Hamilelik ve doğumda enfeksiyonun yayılmasına sebep olur.
2-) Menopoz devresinde östrojen hormonunun azalması
3-) Erkeklerde prostat büyümesi rahatsızlığı
4-) İdrar yollarındaki taş, kum, veya ur nedeniyle daralma
5-) Metabolizma hastalığı, şeker hastalığı ve nikris (gut hastalığı )
6-) İdrar yollarına yapılan müdahale (sonda vb.) ile oluşan tahribatlar
7-) Bebeklerde ve küçük çocuklarda görülen ümmün zafiyeti
8-) Sapık cinsel ilişkilerde bulunanlarda enfeksiyon sık görülür.
Mesane iltihaplanmasının belirtileri:
1-) İdrar yaparken yanma ve ağrı hissetme (algüri)
2-) Sık sık idrar yapmak için tuvalette gitme (poliüri)
3-) İdrar yapmakta zorlanma (disüri)
4-) Kasıkta ağrı ve kramplar
5-) Nadiren kanda idrar görülebilir (hemaüri)
Şayet zamanında tedaviedilmez ise, bu yükek ateş ve bel ağrısına sebep olabilir.
Mesane iltihaplanmasının teşhisi:
Hastanın hastalıkla ilgili rahatsızlıklarını analatması ile aldeedilen bilgiler (anamnez) ve idrarın kokusu, yoğunluğu, rengi ve içinde oluşan şekillerde bilgi vericidir. İdararda alyuvar, akyuvar, hücre artıkları ve bakteri ölüleri görülmesi halinde kan muayeneside gerekli olabilir. Ayrıca gerkli görülürse ultrasonlada bakılabilir. Böbrek iltihaplanması ve mesane iltihaplanmasını bir birine karıştırmamak gerekir. İdrar testinde dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta idrarın ilk kısmı yabancı madde içerebilir. Bu nedenle biraz idrar bıraktıktan sonra başka bir bardağa idrar yapmak daha uygundur. Yani idrarın ilk ve son kısımlarının hijyen olmayabilir. Bu nedenle mümkün oldukca idrarın orta kısmı alınır. Böylece idrarın asıl yapısının ne olduğu anlaşılır.

Mesane iltihaplanmasının komplikasyonları:
Mesane iltihaplanması zamanında tedavi edilmezse o zaman iltihaplanmaya sebep olan bakteriler böbreklere yükselir vede böbreklerde iltihaplanır. Böbreklerin iltihaplanması yüksek ateş, soğuk soğuk terleme, idrar yaparken bel ağrısı ve sırt ağrısı görülür. ,İlerleyen durumlarda böbrek iflasına sebep olur. Erkeklerde prostat iltihaplanmasınada sebep olabilir. Ayrıca tedavilerde geç kalınırsa mesane dokusu bozularak büzülür ve amaliyatla alınmak zorunda kalınabilinir. Tedavi edilemeyen sistit kanın zehirlenmesine neden olur. Kanın zehirlenmesi demekse , bu mikropların bütün vücudda yayıması vehatta ölüme dahi sebep olabilir.

Ne yapılabilir?
Bayanların büyük abdestten sonra kağıtla silinmeleri yeterli değildir vehatta çok mahzurludur, çünkü fecesteki bakteri ve virüsler enfeksiyona sebep olur. Bu nedenle Büyük abdesten sonra mutlaka taharetlenmek gerekir. Ayrıca cinsl münasebetten sonra gusül abdesti almamada çok önemli faktörlerdendir. Bu duru genelikle gayri müslimlerde daha yaygındır, fakat müslüman olduğu halde taharetlenmeyen insanlarımızda oldukca çoktur. İslam bilen için nimettir

Sistitin tedavisi:
1-) Feces?den sonra (dışkı ) makat kağıtla silindikten sonra tekrar yıkanmalı
2-) Cinsel münasebetten sonra hemen gusul abdesti almak mümkün değilse, önce cinsel organlar yıkanır.
3-) İdrar yolları için iyi gelen şifalı bitki çayları içilmelidir ve bunların başında çörekotu-, ZYE-, altınbaşakotu-, atkuyruğuotu-, ısırganotu-, veya ardıç kozalağı preparatları, Gökçek Tonik ve Gökçek İksiri gelir.
4-)Hastalık ilerlemişse mutlaka antibiyotik ilaçların kulanılması gerekir.
5-) Antibiyotik ilaçlardan sonra tahrip olan bağırsakflorası ve idraryolları florası Gökçek İksiri, Gökçek Tonik ve ZYE ile yenilemek (regenerasyon) ve immün sistemini kuvvetlendirmek için gerekir.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.