Güneş gözlüğünüz yahut katarakt olabilirsiniz.

Güneş gözlüğünüz yahut katarakt olabilirsiniz.

Hangi gözlüğü seçeceksiniz? Güneş gözlüğü kullanmazsanız sizi neler bekliyor? Güneş ışınlarının gözlerinize nasıl zararı olur?

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serkan Biliş, yaz aylarında güneş ışınlarının gözlerimiz üzerindeki olumsuz etkisini, kullanılması gereken güneş gözlüklerini ve lazer ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken noktaları özetledi.

Op. Dr. Serkan Biliş, son yıllarda iklim değişikliklerinin ve ozon tabakasının incelmesinin verdiği etkiyle uzun vakit güneş ışınlarına ve bilhassa mor ötesi zararlı ışınlara maruz kalmanın gözde katarakta niçin olduğunu belirtti. Güneş ışınlarının bunun yanı sıra; sarı nokta hastalığına, göz çevresindeki ciltte, kanserlere niçin olduğunu, aynı şekilde göz yüzeyini örten dokuda değişiklikler, gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma ve batma meydana gelebildiğini anlattı. Biliş, güneş ışınlarına çıplak gözle bakılmasının zararlarını ve yaz aylarında gözlerimizi nasıl koruyacağımızla ilgili önemli bilgiler verdi.

Güneş gözlüğü kullanmayanlarda gözbebeğine doğru et yürümesi oluşabilir!
Biliş, “Güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmak yanma, batma, kuruluk, sulanma, ışıktan aşırı rahatsız olma, gözkapaklarını açmada zorluk çekme gibi diğer şikâyetlere de sebep olmaktadır. Güneş ışığına fazla maruz kalan ve güneş gözlüğü kullanmayanlarda da gözbebeğine içten et yürümesi oluşabilir.

Güneş ışınları katarakt riskini artırıyor
Yazın göz sağlığını bozabilecek problemlerden olan havuz suyunun yanı sıra güneşin de göz sağlığı üstünde olumsuz etkisi vardır. Güneş ışınlarına maruz kalan favori çoğu rahatsızlık meydana gelebilir. Tepede Olan gelen ışınlar, korneanın en üstteki tabakasında harabiyet oluşturup görmeyi engeller, gözün arkadaki kısmında tümörlere neden olur ve katarakt oluşumuna zemin hazırlar.

Ultraviyole ( UV ) engelleyici özelliği olmayıp sadece koyu renkli camları olan gözlükler katarakt riskini artırır. Bu gözlükler kullanıldığında gözbebeği genişlemekte ve buna ast olarak göze daha fazla UV ışığı girdiği için katarakt ve sarı nokta hastalığı riski artmaktadır.

Güneş gözlüğü seçiminde gözlerin sağlığı için en manâlı nitelik: blokaj derecesi
Güneş gözlüğü alırken uyarı edilmesi gereken en manâlı nitelik; camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesidir. Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkin ultraviyole blokajı için özel kaplamalar kullanılması gerekmektedir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, % 99’un üstünde UV blokajı yapabilen camlar seçilmeli, hatta % 100 blokaj oranı seçim edilmelidir. Güneş gözlüklerinde kullanılan aynalı kaplamalar göze gelen ışık miktarını düşürmekle birlikte ultraviyole blokaj oranını etkilememektedir.

Güneş gözlüğü seçiminde bir diğer önemli etken sırça rengi ve koyuluğudur. Camın renginin ve koyuluğunun ultraviyole blokaj derecesiyle herhangi bir ilişkisi olmamasına ve seçimin bireysel zevke ast olmasına karşın her sırça renginin farklı özellikleri vardır.

Güneş gözlüğünün cam kalitesini nasıl anlarız?
Güneş gözlüklerindeki cam kalitesinin önemini anlamak açısından temel noktalara değinen Op. Dr. Serkan Biliş, “Güneş gözlüğü sıcacık bir görüntü için koyu renkli olmalıdır ve ışığın şiddetini en düşük yüzde 50 oranında azaltması gerekir. Kaliteyi anlamanın bir diğer yolu da gözlüğü taktıktan sonradan düşey bir çizgiye odaklanmaktır. Bu bir pencere kenarı da olabilir. Gözlüğü hafifçe yukarı altında, sağa sola hareket ettirdiğimizde bu çizgide oynama oluyorsa veya kırılmalar söz konusu ise o gözlük yerinde yok demektir.” dedi.

Lazer ameliyatları sonrası hastalar yazın nelere dikkat etmeli?
Güneş ışınlarından ve çeşitli sıhhat problemlerinden kaynaklı olarak favori oluşan afiyet sorunları için lazer ameliyatlarının her mevsim yapılabildiğini anlatan Biliş, lazer ameliyatı olan bir hastanın günlük hayatına kısa sürede dönebileceğini açıkladı.

Op. Dr. Serkan Biliş, lazer ameliyatı sonrası yaz aylarında ise hastaların uyarı etmesi gereken noktaları şöyle özetledi: “Yaz aylarında gerçekleşen lazer uygulamalarında hastalar güneş etkisinden gözlerini daha tedbirli bir şekilde korumaları gerekir ve en düşük 2 hafta denize girilmemesi önerilir.

Güneş etkisinden korunmak için bilhassa güneş gözlüğü kullanımı çok önemli. Güneş ışınlarının fazla dikey geldiği öğle saatlerinde dış mekânlarda bulunmamak gerekir. Güneşten gelen UV ışınlarından gözlerinizi her mevsim, her hava şartında korumalısınız, çünkü UV ışınları gözlerinize zarar verir. Güneş gözlüklerinin işlevlerinden birincisi ve en önemlisi, gözümüzü göremediğimiz UV ışınlarına aleyhinde gözetmek olmalıdır.”

Katarakt ve lazer ameliyatı sonrası polarize camlar
Polarize camın en büyük özelliği parlamaları ve yansımaları emmesidir. Polarize güneş gözlükleri parlamaları camın ön kısmında tek noktada toplar ve geri yansıtarak göz içine girmesini engeller. Polarize sırça katarakt ameliyatı geçirmiş veya lazer ameliyatla çizdirilmiş gözler için bilhassa tavsiye edilir.

Hem, güneş gözlüğü bütün gözü kaplayan ve yanlardan dönen şekilde değilse yukarıdan gelen ışınları önleyemez. Incelemeler güneş ışınlarının çoğunlukla gözlük kenarından geçerek göze ulaştığını göstermiştir. Bu noktaya da dikkat etmek gerekir.

Lazer ameliyatları sonrası ise suni gözyaşı damlaları ile gözyaşını destekliyoruz. Ayrıca, gözlerimizi rüzgâr ve güneşten korumamız gerekiyor. Güneş gözlüğü bir aksesuar yok bir sağlık malzemesi olarak kullanılmalıdır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.