Çağımızın Sorunu Hafıza Kaybı

Çağımızın Sorunu Hafıza Kaybı

Unutkanlık günümüz şikayetlerinin başında gelmektedir. Özellikle günlük hafızada sıklıkla unutkanlık yaşanması pek çok insanı endişelendirmekte.

Hafıza dediğimiz sistem günlük ve uzun hafıza olarak ikiye ayrılıyor. Uzun hafıza daha çok bilgilerin kaydolmasına bağlı. Örneğin ezberlenmiş bir telefon numarasının aylar sonra dahi sorulduğunda söylenmesi gibi.  Günlük hafıza ise bir güne sığdırılan hafızadır. Örneğin birine istediği şeyi verme, bir yerden bir yere gitmek, marketten tuz almak gibi. Bu yüzden de unutulmaya çok daha müsaittir. Günlük hafızanın unutulması bizleri çok korkutmamalı. Ancak bu ileri düzeye ulaşmış artık bir alışkanlık gibi devam ediyorsa önlem almakta da geç kalınmamalı. Çünkü zamanın en korkulan hastalığı alzheimer yaşlılıkta tetikte bekliyor.

Unutkanlığın önüne geçmek için mutlaka demir ve B12 değerlerinin belirli periyotlarda kontrol edilmesi ve eksikliğinde takviye edilmesi gerekiyor. Bunun yanında  havuç, ıspanak, spirulina, ginkgo biloba gibi A, E ve B12 vitaminlerini içeren doğal kaynaklardan, kırmızı et tüketilmiyorsa aşırıya kaçmamak kaydı ile kırmızı etten faydalanmak gerekiyor. Unutkanlıktan korunmak için ginkgo biloba takviyeler artık doktorlar tarafından da tavsiye ediliyor. İçerisindeki ginkgolitler sayesinde baş bölgesindeki dolaşıma etki eden bitki oksijen taşınımını kolaylaştırarak sinirleri yatıştırıyor ve zihin ferahlığı sağlıyor. Böylece konsantre olmak ya da hatırlamak kolaylaşıyor. Bunun yanında fesleğen bitkisi ve karanfil tomurcukları da geleneksel halk tıbbında uzun yıllar bu amaçla kullanılmıştır. Daha çok Arap yarımadasına ait olan kakule bitkisinin de hafızayı kuvvetlendirdiği uzmanlar tarafından belirtilmekte.

Tüm bu kaynakların yanında unutkanlığı en aza indirgemek için ara ara sudoku gibi bulmacalarla ve hafıza oyunları ile uğraşmak da faydamıza.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.