Baş ağrısını gidermenin 10 yolu

Bazen stresten, bazen uykusuzluktan, bazen az su içmekten kaynaklanan baş ağrısını çekmeyen var mıdır? Genellikle hafif veya orta şiddette gelişen, ağırlık ve gerginlik şeklinde hissedilen gerilim tipi baş ağrıları yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Oysa uyulması gereken kurallar o kadar basit ki!

1- UYKU DÜZENİ

Kaliteli uyku, sağlık için, su içmek kadar önemli. Uykuda salgılanan melatonin hormonu, vücut için müthiş faydalı. İyi uykunun başlıca ölçüsü sabah dinç kalkmak ve gün içinde kendini zinde hissetmek. Uykunuz günde 6 saatten az, 10 saatten fazla olmamalı.

2- DİNLENMEK

Yorgunluk, gerilim tipi baş ağrısının nedenlerinden biri. Ağrıyı önlemek için dinlenmek gerekiyor. Dinlenmeye geçildiğinde kan dolaşımı düzenlenmeye başlıyor, böylece başta beyin olmak üzere organlara oksijen girişi artıyor. Beyinde artan oksijen girişi ağrıya karşı koruyucu etki gösteriyor.

3- STRES YOK

Günlük yaşam kalitesini bozan depresyon ve anksiyete gibi ruhsal bozukluklar, sorunu tetikleyen önemli etkenlerden. Yoğun stres altında olduğunuz dönemlerde çok kısa süreliğine de olsa ortamdan uzaklaşmak, kendinize zaman ayırmak; stresten korunmanızı, böylece baş ağrısını bertaraf etmenizi sağlar.

4- BOL SU TÜKETİN

Yaşam kaynağımız olan su, kan dolaşımını kolaylaştırıyor ve vücuda gerekli olan elektrolit ile minerallerin dengesini sağlıyor. Sonuçta da baş ağrısına karşı koruyucu etki yapıyor. İşte bu nedenle günde 2 litre su içmeniz öneriliyor. Alkol, kafein ve şeker tüketimini azaltmak da kan dolaşımını rahatlatıyor, ağrı yapıcı maddeleri uzaklaştırıyor.

5- ÖĞÜN ATLAMAYIN

Uzun süre aç kalmak, baş ağrısını tetikleyebilir. Ara öğünlerle birlikte günde 5-6 öğün yemeyi ihmal etmeyin.

6- DURUŞA DİKKAT!

Yanlış duruş kasların gerginliğini arttırıyor. Sonuçta da sağlık açısından pek çok probleme yol açabiliyor. Baş ağrısı da bu problemlerden biri. Kasların gerginliğini azaltmak için doğru duruş çok önemli. Vücudunuz dik olmalı.

7- SOĞUK/SICAK

Bu yöntem, gerilim tipi baş ağrısında çok işe yarıyor. Çünkü gergin kaslar gevşiyor. Sıcak uygulamayı ılık bir havluyla, soğuk uygulamayı ise bir beze sardığınız küçük buz torbalarıyla yapabilirsiniz. Şakak ya da boyun bölgesine bir süre tutun, ardından 20 dakikada bir uygulamayı 3 kez tekrarlayın.

8- GEVŞEYİN

Stresten uzak durmak bazen yetmeyebiliyor. O zaman gevşemeyi denemelisiniz. Bunun için derin nefes alma, yoga, davranış terapileri ve akupunktur gibi gevşeme tekniklerinden yararlanabilirsiniz. Gevşemeyi başardığınızda beyninizdeki serotonin düzeyi artar, baş ağrınız tarih olur.

9- ILIK DUŞ

Gün içinde gerilen kasları gevşetmek için ılık bir duş yapın. Su ne çok sıcak olmalı, ne de çok soğuk. Ilık duş kasları gevşeterek ağrıdan korunmanıza yardımcı olur.

10- DÜZENLİ EGZERSİZ

Düzenli egzersiz demek, baş ağrısının azalması demek. Egzersiz düzenli uygulandığında mutluluk hormonunun salınmasını sağlıyor, kan dolaşımını düzenliyor ve kasları gevşetiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.