Bahar nezlesi, pollinosis, hay fever, pollen allerji

Bahar nezlesi, pollinosis, hay fever polen alerjisi

Bahar nezlesi nedir?
Bahar nezlesi çiçek tozlarına (pollen) karşı vücudun gösterdiği allerjik tepliye (reaksiyon) denir. Almanyada insanların % 20-25?i bahar nezlesinden muzdariptir. Buda 16-20 milyon kişi demektir. Bu alanda iş gücü kayıbı, maddi kayıp vede en önmelisi sürekli burunda akıntı ve kaşıntı gözlerde kızarıklık, yaşarma başağrısı, sinirlilik ve hatta bazen depresif hareketlere sebep olabilir. Bahar nezlesindeki burun akıntısı normal nezledeki burun akıntısından farklıdır ve sadece açık renkli bir salğıdır.

Bahar nezlesi iki türdür. Şayet ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında ortaya çıkıyorsa buna sezon nezlesi (sezon rinit, saisonal rhinitis) denir. İkinci olarak nezle yıl boyunca görülüyorsa bunada sürekli rinit (perennial rhinitis) denir. Sezon nezlesine çiçek tozları ve sürekli nezleye ise uyuz böceği, hayvan kıl veya tüyü sebep olabilir. Sezon nezlesi olan şahıs ışktan rahasız olur ve ışıktan kaçar, hapşırması artar ve tansiyonu düşer veya yükselir.

Bahar nezlesinin sebepleri:
Allerjiye sebep çiçek tozu, hayavan tüyü ve kılı ve uyuzböceği gibi etkenlere allergen denir.
1-) Bazı doktorların görüşlerine göre: Allergenler akyuvarlarla birleşir, buda vücutta histamin salğılanması için ana hücreleri (mast cell) uyarır ve böylece aşırı histamin salğılanır. Buda allerjiye sebep olur.

2-) Bazı doıktorların görüşlerine göre: Aşırı hijyen nedeniyle immün sisteminin aşırı hasaslaştığı ve kendine böyle yeni bir mücadale alanı bulduğu yönündedir.

3-) Bana göre: Mikropların (bakteri, virüs ve mantarlar), özeliklede mantarların üretiği toksik maddeler sürekli olarak hücreleri tahripetmesi nedeniyle, hücre kendini korumak için zarını sertleşirir. Hücre zarının serleşmesi ve yapısının bozulması nedeniyle hücreye girişler ve çıkışlar büyük oranda engellenir. Hücreye giriş ve çıkışların yeniden normale dönmesi için hücre zarındaki girişler büyür böylece hücreye girmemesi gereken maddeler hücreye girer. Hücreye giren veya hücreyi tahrip eden yabancı maddeleri immün sistemi mikrop diye algılanır.

Hücrenin yapısı bozulduğundan tepki göstermemesi gereken durumlardada aşırı tepki gösterir ve böylece allerji ortaya çıkar. Hücrelerin yapısının bozulması nedeniyle sindirim organları yeterince kaliteli enzim salğılıyamazlar. Kalitesiz enzim nedeniyle yüksek dereceli protein içeren hayvansal besinler parçalanarak aminoasit oluşacağına biyojen aminler oluşur. Biyojen amiler, özeliklerde histamin ortaya çıkar buda allerjiyi artıran etkenlerdendir.

4-) Bana göre: Bir diğerli önemli faktörde histamini elimine eden (çözen) diaminooksiaz enziminin yetersizliğidir. Bu enzimin yeterince salğılıyamaması nedeniyle kandaki histamin oranıda yüksek kalır. Histamin vücut tarafından salğılandığı gibi besin maddelerindede, özeliklede hayvansal besinlerde histamin bulunur. Kaliteli enzimin salğılanamamasının bir sebebide mantarların ürettiği toksik maddeleri yaptığı tahribat nedeniyle enzimlerin kalitesi düşer.

Allerjiye sebep olan bitkiler:
Allerjiye sebep olan bitkileri üç ana grupta toplayabiliriz.
1-) Ağaç tozları: Fındık-, meşe-, huşağacı tozu gibi ağaçtozları ilkbaharda görülür.
2-) Çayır tozu: Çayır ve çimenliklerde otların çiçek tozları yaz aylarında görülür.
3-) Baharat bitkilerinin tozları: Örneğin adi pelinotu sonbaharda allerjiye sebep olur.

Bahar nezlesinin belirtileri:
Bahar nezlesinin belirtileri aşağıdaki faktörlerden bazıları oluşursa, o zaman bahar nezlesinden bahsedilir.
1-) Hapşırma nöbeti aşırı bir sümükle birlikte görülür.
2-) Göz mukozasının kaşıntı, kızarma ve aölamaklı göz yaşı ile birlikte iltihaplanması (konjuktivit)
3-) Mukozanın kaşıntısı
4-) Astım nöbetleri

Bahar nezlesini teşhis:
Aslında hastanın görünümü hastalığın teşhisi için yeterlidir, fakat bazen bu yeterli olmayabilir bu durumda aşağıdaki faktörlere bakılır.
1-) Anemnez: Hastalığın geçmişi
2-) Deriye yapılan testler
3-) Kan muayenesi
4-) Allergen olan maddelerle test yapılır. Örneğin fındık çiçek tozuna karşı allerjisi olan şahsa özel bir kabinde doktorun gözetiminde göz, burun ve akciğer mukozasına çiçek tozu iletilir ve tepkisi gözlenir.

Bahar nezlesini tedavi:
Ortodoks tıpta bahar nezlesine karşı antihistaminika ve kortikoitler (kortizonlu ilaçlar) kulanılır. Bahar nezlesinin başlangıç sırasında etkili olan bu kimyasal ilaçlar etkili olurken hastalık ilerleyince etkisini kaybeder. Bu nedenle kimyasal ilaçların dozajını artırmak gerekir. Kortizonlu ilaçların yantesirlerini saymakla bitiremeyiz. Örneğin Sayın B. Ecvit uzun süre kortison almış ve neticede kemik erimesi, hafız akayıbı, yüzün şişmesi (Ayyüz), kas erimesi, sinirsel vb.., rahatsızlıklar hasıl olmuştur. Doğal ürünlerden Gökçek İksiri, Gökçek Tonik, miğferotu preparatları veya ZYE allerjiye karşı etkili olabilir. Gökçek iksiri bağırsakları temizler ve bağ dokusundaki plakları eritir ve böylece hücreler tekrar canlılık kazanır ve doğru reaksiyon gösterir. Böylece bakteri, virüs ve özeliklede mantarların üretiği toksik maddeler, hücrelere yaptığı tahribat minimuma iner ve zamanla allerji yok olur. Geniş bilgi için allerjiye bak.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.