Bağışıklık Sistemine Zarar Veren Hastalıklar Nelerdir

Çoğumuzun az ya da çok bilgi sahibi olduğu veya bir yerlerden duyduğu Bağışıklık Sistemi neden bu kadar önemlidir ? Vücudumuz için olmazsa olmazlar arasında mıdır ? Cevap son derece kesin ve kısa. Evet. Bağışıklık Sistemi insan vücudunu ayakta tutan ve çok sağlam olan bir mekanizmadır. Çökmesi durumunda kaçınılmaz bir sonuç vardır. O da Ölüm. İnsan vücudu içinde bağışıklık sistemi adı verilen şaşırtıcı ve bir o kadar da ilginç olan bu savunma mekanizması ne yapar ? Bağışıklık sistemi insanoğlunu “mikrop” diye tanımlananenfeksiyona yol açabilen virus bakteri mantar ve parazit gibi mikro organizmaların zarar verici etkilerine karşı korur. Bağışıklık sisteminizi daha iyi korumak için öncelikle düşmanlarınızı tanımanız gerekir.

Stres-İş stresi

İş tanımındaki belirsizlik zaman yetersizliği kişiler arası çatışma kariyer belirsizliği aşırı sorumluluk yoğun iş yükü iş güvenliği fiziki mekan gibi faktörler “iş stresi”ni tetikleyen unsurların bazıları. Dolayısıyla son yılların zor rekabetçi ve aşırı çalışmaya dayalı iş ortamlarından kaynaklanan stresin insan sağlığını tehdit eder duruma geldiğini söylemek hiç de yanlış olmaz. Uzun süreli kronik stres bağışıklık sistemini zayıflatıp sağlığımızı tehdit eden durumlara neden olur:

* Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini azaltır.

* İnsanların üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma olasılığını 3-5 misli artırır.

* Kanser ülser insidansında artışa sebep olabilir.

* Sırt ve omuz ağrılarını artırabilir.

* Kalp krizi riskini yükseltir.

* Yorgunluğa bitkinliğe yol açar.

* Metabolizmayı bozarak yaşlanmayı hızlandırır.

Oksijen Sağlığa Zararlı Mıdır ?

Herkesin hayatta kalmak için ihtiyacı olduğu oksijenin sağlığımıza zararlı olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz ? Evet aslında oksijenin iki yüzü vardır. Kötü olan yüzü ve iyi olan yüzü. Oksijen kullanan her canlı “serbest radikaller” olarak bilinen şeyleri üretir. Serbest radikaller hücreler oksijen tüketirken oluşurlar. Yani serbest radikaller değişen oksijen molekülleridir. Serbest radikaller yaşam için gereklidir. Elektron transferi enerji üretimi ve pek çok diğer metabolik işlevde temel oluşturur. Bu serbest radikaller kontrolsüz bırakılırlarsa bağışıklık sistemimize zarar verme ve kronik hastalıklar gelişme riski ortaya çıkabilir. Bilim adamları 1954’lerden beri serbest radikallerin yaşlanma ve dejeneratif hastalıklara neden olduğunu bilmektedirler. Serbest radikaller yaşadığımız her dakika oluşur ve büyük ölçüde vücudun kendi anti-oksidan ordusunun kontrolünde tutulmaktadır.

UV Radyasyonu Nedir ? Güneş Yanıkları Yüksel Gerilim Hatları Ne Derece Tehlikeli ?

Bağışıklık sistemi UV ışınları gibi çevresel faktörlerden kaynaklanan değişimlerden zarar görür. Bilim adamları güneş yanıklarının insanlarda güneşe maruz kaldıktan sonra 24 saat ve daha fazla süre içerisinde kandaki beyaz kan hücrelerinin hastalıkla savaşım fonksiyonunda bir azalma görüldüğünü belirtmişlerdir. UV radyasyonuna sürekli maruz kalma vücudun bağışıklık sistemini etkileyen zararlara neden olabilir. Hafif güneş yanıkları insanlarda ki bütün cilt tiplerinin bağışıklık fonksiyonlarını baskı altına alabilir. Yüksek gerilim hatlarının yaydığı radyasyon da insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu etkileşim insanın bağışıklık sistemi bozup hastalıkların başlamasına yol açabilmektedir. Yüksek gerilim altında yerleşik insanlar başta kanser olmak üzere birçok hastalığın kapısını aralayan radyasyondan korunmak için buralardan uzaklaştırılmalı daha güvenli başka bölgelere taşınmalıdır.

Kötü Beslenme

Beslenme şekli vücudun direncine ve mikroplara etki edebilmektedir. Fazla yorgunluk travmalar yanıklar vb. gibi sebepler vücutta protein yıkımına ve böylece direncin azalmasına neden olur. Protein ve enerji bakımından yetersiz ve kötü beslenme durumlarında bağışıklık sisteminde görevli yapıların vücudumuzu savunma gücü zayıflar. Beslenme yetersizliği özellikle çocuklukta hastalıklara yakalanma ve ölümde büyük rol oynamaktadır. Eksik beslenme enfeksiyonlara ve bunların komplikasyonlarına zemin hazırlamaktadır. Oluşan enfeksiyon da beslenmeyi bozar ve bağışıklığı azaltabilir.

Alkol

Alkol organizmanın immun savunması üzerinde olumsuz etkiler yaptığı kanıtlanmıştır.

Uykusuzluk

Uyku sırasında vücudumuz ve beynimiz dinlenirken bağışıklık sistemi dinlenmez. Aksine işgalci organizmalara karşı hazırlık yapar. Eğer iyi dinlenilmezse bağışıklık sistemi bozulabilir. Yukarıda saydığımız etkenlerin dışında bazı ilaç tedavileriyorgunluk aşırı spor yapma mevsimsel ve hormonal değişiklikler de immun sistemimizi zayıflatan faktörlerdendir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.