Bademcik iltihaplanması, Tonsilitis, tonsilit tedavisi, kriptik tonsilit

Bademcik iltihaplanması:
Tonsillit deyince akla genelikle damaklardaki bademciklerin iltihaplanması gelir ve buna genelde Streptokokken bakterileri sebep olur. Bademcik iltihaplanmasi genelikle okul çağındaki çocuklarda, nadirenle küçük çocuklarda vede yetişkinlerde görülen bir rahatsızlıktır.Damak bademciklerinden başka iki adetde yutak bademçiği vardır ve bunlar görünmez ve iltihaplanmasıda (adenoiditis) daha tehlikelidir.

Çünkü menejite sebep olabilir. (menenjite bak) Bademcikiltihaplanması en çok damlacıklarla bulaşır. ( damlacıkenfeksiyonu) yani konuşurken, öküsürürken, veya öperken rahatsız olan şahıstaki bakteriler sağlıklı kişiler tükrükle veya tükrükdamlaları ile geçer. Bademcikiltihaplanması kiş veya ilkbahar aylarında daha çok görülür. Bademcikiltihaplanmasına genelikle setptokokken bakterileri sebep olur ve nadirende başka hastalıklar aynı zamanda bademcikiltihaplanmasına sebep olur.

Bademcikiltihaplanmasına sebep olan hastalıkların başında verem, kankanseri, sifilis, frengi gibi bulaşıcı hastalıklarıda sayabiliriz. Bademcikiltihaplanmasının en belirgin belirtileri, yutkunma zorlukları, iltihaplanma ile birlikte aniden ortaya çıkan ateşlenme, ve halsizlik, dermansızlık, isteksizlik gibi haller vede kendine özğü ağızkokusunu sayabiliriz. Bademcikler şişer, kızarır, üzerinde nokta, şerit veya küme şeklinde beyaz veya sarımsı renkte bir fabaka oluşur.
Bademcikiltihaplanması ile birlikte Bademcikiltihaplanmasi zamanında tedavi edilmez ise üzerine veya içine yerleşen bakteriler bunların başında strepfokokken stafilokokken gelir. Bunları burada abzeye sebep olabilir. O zaman amaliyatla bir abzenin alınması gerekirki çoğu zaman doktorlar bademcikleride amaliyatla alırlar. Zamanında tedaviedilmeyen ve abzeye dönüşen bedemcikler buradan çok tehlikeli olabilecek hastalıkların yayıldığı merkez (odak, ocak), haline gelebilir.
Bu hastalıklardan ateşli romatizma, kronik böbrek hastalıkları, kalphastalıkları (kalp kasınıniltihaplanmasi vb.) ortaya çikabilir. Oysa doğalilaçlarda hem iltihaplanma hemde abze tedavi edilebilir. Öncelikle uzman bir doktora gidilmelidir, ayrıca doğal ilaçalardan Gökçek İksiri,Gökçek Tonik, ZYE, Baryumklorid tentürü D6, Güzelavratotu,- Adacayı,- A.Itırkökü ve Şekerciotukökü tentürleri kulanılılabilir. Ayrıca çinkohapı, kipriotu,- gripotu,- mazı,- ve baptisisya preparatlarıda immun sistemini güçlendiricidir.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

2 Replies to “Bademcik iltihaplanması, Tonsilitis, tonsilit tedavisi, kriptik tonsilit”

  1. Sinem peki senin boğazların ağrıyor muydu yada yutkunurken acıyormuydu? bana da kriptik anjin teşhisi koydu doktor bugün..
    10 tane (sanırım multisef) iğne verdi.ben de ateş,iştahsızlık, halsizlik,aşırı terleme gibi şeyler oluyordu ancak boğazlarım çok acımıyordu.Gerçekten iğneye ihtiyacım var mı emin değilim birde alerji olma durumu varmış kimse test falan yapmadı.Senin gittiğin dokturun ismi nedir ve nerede?

  2. Bendede kriptik tonsilit vardı ve ani bir ateşle başladı, bu ateşin ilk başta boğazdan kaynaklandığını anlayamadık çnkü ağrı veya bi acı yoktu. Ama düşüremedik ve doktora gittiğimzde kriptik tonsilit olduğunu öğrendik boğazımda bademciklerim beyaz beyaz iltihap olmuştu ve görünüyordu, onlarda ağız kokusu, acı bir tat, ateş, halsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık yapıyordu. Doktor 10 iğne yazmasına rağmen olmadı, bazı doktorlar ilaç vermesine rağmen aksine boğazım daha şişti ve acı ve kızarıklıkta eklendi. En sonunda bunun çaresini serumda buldum doktorum sağolsun, benim size önerim kesnlikle dedğim doktora gidin, daha 4.serumda hepsi yok oldu, ve yarında gidicem sonra inşaallah biticek, doktor gerçekten çok iyi ve şiddettle tavsiye ediyorum, inşaallah bu derdi olan herkese yardımcı olmş olurum ve inşaallah onlarda hemen ayağa kalkarlar, çnkü gerçekten tedavi edilmezse çok uğraştıran bir hastalık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.