Alzheimer hastalarının mutlaka tüketmesi gerekiyor

İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan kalp, Alzheimer ve kemik hastalıkları yaşam kalitesini düşürüyor.

Ani ölümlere sebep oluyor. Uzmanlar et ve süt ürünleri yerine mercimek ve fasulye tüketiminin ömrü uzattığını belirtiyor.

Doğal besinler sağlıklı bir ömür sürmede önemli bir rol oynuyor. Doğru gıdaların tercih edilmesi birçok açıdan fayda sağlarken özellikle ömür uzatmada da etkili oluyor.

Gençlik dönemlerinde pek hissedilmeyen rahatsızlıklar da özellikle 50 yaş ve üstü çağda ortaya çıkmaya başlıyor.

Ülkemizde de 55 ve üstü yaş grubundaki insanlar daha sağlıklı bir hayat sürmenin nasıl mümkün olabileceğini merak ediyor.

ABD’nin Boston eyaletinde bulunan Massachusetts General Hospital’de görevli bilim insanları yaptıkları araştırmalarla bu soruya en net cevabı veriyor.

Dr. Mingyang Song ve ekibi tarafından, kalpdamar, kemik, beyin ve kanser hastası 132 bin kişi üzerinde yapılan çalışmalarda sebze ağırlıklı beslenmenin ölüm riskini düşürdüğü belirtiliyor.

Araştırmaya göre kırmızı et ve günlük besin listesinde bulunan süt, yumurta ve peynirden elde edilen proteinin, mercimek, soya, fasulye, sebzeler ve fındık gibi besinlerden alınınca ölüm riskinin yüzde 33 daha azaldığını söylüyor.

Araştırmacılar ayrıca şu önerilerde bulunuyor:

KALBİN GIDALARI

Meyve ve sebzeler: Meyve ve sebzeler hem kalorisi düşük hem de lif ve besin maddeleri bakımından zengindir. Bu gıdaların tüketimi kardiyovasküler hastalıklara karşı korunma açısından önem-lidir.

Kepekli tahıllar: Tam tahıllar da (yulaf ve arpa) düşük kaloriye sahip olmasının yanı sıra hastalıklarla mücadelede önemli bileşikler içermektedir.

Ayrıca kalp hastalığı tehlikesini artıran tip 2 diyabete karşı da koruma sağlamaktadır.

Fındık: Yüksek yağ oranına sahiptir. Doymamış yağ olduğu için kalp hastalıklarına karşı korur.

Çikolata: Bitter çikolata tüketiminde tansiyon ve kalp hastalığı son derece nadir görülür.

Koyu çikolatada bol miktarda bulunan polifenoller kan basıncını düşürür ve kan damarlarının esnekliğini artırır.

Beyni besleyin Bol meyve ve sebze tüketimi ile zeytinyağı ve kepekli tahıllar beyin için çok önemlidir.

Bunların yanı sıra yaban mersini, üzüm suyu ve ceviz ile antioksidan zengini gıdaların yenmesi beyinde yaşa bağlı değişikliklere, hafıza kaybı ve hatta bunamaya karşı korur.

Balık: Omega-3 yağları balıkta bol bulunur. Bu kalp yetmezliğine yol açan düzensiz kalp ritimleri karşı korur. Ayrıca yaşla bağlantılı hafıza kaybını önler.

Düşük tuzlu gıdalar: Tuz bakımından düşük tercihlerin yapılması beyin hücrelerini korur ve yaşa bağlı hafıza kaybı ve riskini azaltır.

Kahve: Tip 2 diyabet riskini düşürür. Yaşa bağlı zihinsel düşüş riskini azaltır. Kahve içmenin ilerleyen yıllarda demans ve Alzheimer riskini azaltmaktadır.

GÜÇLÜ KEMİKLER İÇİN GIDALAR

Kemik kaybı ve osteoporoz ilerki yaşlarda engelli olmanın nedenler arasındadır. Böyle bir durum bir başladığında geri dönüşümü zordur.

Yaşla birlikte kemik kaybı kaçınılmazdır fakat kalsiyum ve D vitamini açısından zengin besinler yiyerek süreç yavaşlatabilir ve kırıklar önlenebilir. Bu kapsamda en iyi seçenekler arasında:

Az yağlı süt ürünleri: Bu konuda D vitaminin önemlidir. Süt ve yoğurt gibi süt ürünleri en iyi kalsiyum kaynaklarıdır.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak ve brokoli en iyi kemik dostudur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.