Akıllı telefonlar gözümüzü almasın

Akıllı telefonlar gözümüzü almasın

Zeki telefonların çıkması ile sosyal ağ bağımlılığı artarken, insanların internette geçirdiği zaman telefonlar doğru uzadıkça uzuyor. Telefonla uzun vakit uğraşmak yalnızca ruhsal yok bedensel hastalıklara da niçin oluyor.

Son zamanlarda yapılan çalışmalarda yalnızca sosyal medyada 3 saat geçirdiğimiz gerçeğine ulaşıldığını belirten Op. Dr. Şeyda Atabay, “Bu süreler bilgisayar ekranlarında bile göze büyük hasar verebildiği gibi telefon ekranları daha zararlı olduğu bilinmektedir. Telefon ekranları daha küçük ekranları sebebiyle miyopiye davetiye çıkarmaktadır. Uzun süreli yakın fokuslanma nedeniyle göz ağrısı ve adale spazmlarına niçin olmaktadır” dedi.

Daha önceki dönemlerde miyopi göz bozukluğunun 18 yaş civarı durduğu izlenirken şimdilerde 30’lu yaşlarda bile göz bozukluğu ilerlemeleri gözlemlendiğini kaydeden Op. Dr. Şeyda Atabay, “Bunun sebebi olarak zeki telefonlar öne sürülmektedir.” diye konuştu.

Erken çocukluk dönemlerinde uzun süreli telefon kullanmanın erken miyopi oluşmalarına ve süratli ilerlemelere niçin olduğuna dikkat çeken Atabay, “bu nedenle teknolojik gelişmeler olarak tamamen uzaklaşamayacağımız cep telefonlarını daha yardımsever göstermek gerekliliği çocuklarımıza öğretilmelidir. Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı gibi sağlığımızı da korkutma ettiği unutulmamalıdır.” dedi.

Op. Dr. Atabay, cep telefonu kullanımını konusunda tavsiyelerde bulunarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bilhassa uzun süreler zeki cep telefonlarına görmek yerine mümkünse arada gözler dinlendirilmelidir. Ve muhtemel olduğunca daha büyük ekranlı tablet ya da bilgisayarlar kullanılmalıdır. Ayrıca uzun süreli aydınlık ekran içeren zeki telefon kullanımları göz kuruluğu bozukluklarının artmasına ve özellikle lens kullanan kişilerde belirgin lens tolerans bozulmalarına sebep olmaktadır. Bu konuda lens üretici firmalarının günümüz teknolojisine karşın lens imal çalışmaları mevcuttur.” 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.