“Zika virüsü seyahatlerle taşınabilir”

Erciyes Üniversitesi Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERVEK) Müdürü Prof. Dr. Abdullah İnci, sivrisineklerle bulaşan ve kusurlu doğumlara neden olduğu düşünülen Zika virüsünün, seyahatlerle dünyanın çeşitli ülkelerine taşınabileceğini bildirdi.

İnci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Brezilya başta olmak üzere Orta Amerika ülkelerinde endemik olarak bulunan Zika virüsünün, Avrupa’da da görülmeye başladığını anımsattı.

Endemik bölgelerde yaşayan ve enfekte olan insan veya hayvanların aldıkları virüs ya da başka bir hastalık etkenini seyahatlerle dünyanın çeşitli ülkelerine taşıyabildiklerini vurgulayan İnci, bundan sonraki süreçte vektör (hastalık taşıyıcı) adı verilen sivrisineklerin veya diğer bulaştırıcıların etkili olduğunu ifade etti.

Zika virüsünün de sivrisineklerle bulaştığına dikkati çeken İnci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu dönemde asıl üzerinde durulması gereken husus sivrisineklerin kışlama ve üreme alanlarının belirlenmesidir. Sivrisinekler kışı kapalı mekanlarda geçirirler. Özellikle şehirlerde apartmanların kalorifer dairelerinde, bodrum katlarında, apartman boşluklarında, asansör kuyularının yanı sıra sitelerin kapalı yüzme havuzu ve spor alanlarında, otellerde, sosyal tesislerde ve hastanelerde benzeri alanı tercih ederler. Özellikle kapalı yüzme havuzu bulunan alanlar hem sulu bir ortam olması hem de ortam ısısı itibariyle sivrisinekler için uygun üreme mekanı olabilirler.”

İnci, ergin sivrisineklerle en etkin mücadelenin kış uykusunda oldukları dönemde yapılabileceğini dile getirerek, “Bu noktada apartman ve site yöneticilerinin, otel ve sosyal tesis sorumlularının, hastane yöneticilerinin entegre sivrisinek ve vektör mücadelesini kesintisiz olarak sürdürmeleri önemli ve faydalıdır. Böylece sivrisineklerin tehlike oluşturma potansiyeli de en aza indirilmiş olur” dedi.

“Virüs seyahatlerle taşınabilir”

Avrupa’da, Kuzey yarımkürede çevre ısısının açık alanda sivrisineklerin hareketine izin vermeyeceğini anlatan İnci, şu bilgileri verdi:

“Sivrisinekler, otellerin kapalı yüzme havuzlarında kış aylarında bile üreme imkanı bulabilirler. Bu tür otellerde konaklayan taşıyıcı insanlardan sivrisinekler kan emerlerse virüs onlara da nakledilmiş olur. Böylelikle o bölgede başkalarının da sivrisineklerle enfekte olma olasılığı kendiliğinden ortaya çıkar. Bu zincir çok önemlidir. Bu açıdan taşıyıcıların tespit ve tedavileri ile vektörlük potansiyeline sahip olan sivrisineklerin kontrolünün de iyi yapılması gerekir. Burada ihmal asla olmamalıdır.”

İnci, uluslararası seyahatlerle taşınabilen hastalık etkenlerinin vektörlerle buluşturulmaması gerektiğini vurgulayarak, “Vektörlerle bulaşan hastalıkların nerede, ne zaman, nasıl karşımıza çıkacağı belli değildir. Bu yüzden hastalığın insan hareketleriyle kıtalar arasında yayılmasına engel olunmalıdır. Bu virüsü taşıyan kişilerin sivrisinek gibi vektörlerle buluşmasına izin verilmemelidir. Uluslararası seyahatlerde buna dikkat edilmelidir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.