Yılbaşı gecesi kalp krizi geçirme oranı artıyor!

Prof. Batur, yılbaşı gecesi kalp krizi geçirme ve buna bağlı ölüm olasılığının yılın diğer günlerine göre daha yüksek oranda olduğunun eldeki tıbbi veriler tarafından da doğrulandığını vurgulayarak, kalp ve tansiyon rahatsızlığı şikayeti olanların yılbaşında aşırıya kaçacak şekilde yemek yememesi, yağlı, tuzlu ve şekerli gıdaları fazla tüketmemesi, ayrıca yüksek miktarda alkol almamaları gerektiğini söyledi.

Yılbaşı için özenle hazırlanmış bir sofrada yemeğe başlarken öncelikle çorba, sebze yemeği ve bol salata ile beraberinde patlıcan salatası, yoğurtlu mezeler, barbunya pilaki gibi sağlıklı mezelerin tercih edilebileceğini belirten Prof. Mustafa Kemal Batur, “Ana yemek seçiminde ise kırmızı et yerine ızgara veya fırında balık, tavuk ya da hindi daha sağlıklı bir tercih olacaktır” dedi.

Prof. Batur ayrıca, uyumadan en az 2 saat önce yemek ve alkol tüketiminin sonlandırılması ve yılbaşı gecesi tıbbi hizmetlerin yetersiz kalabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini, özellikle kalp hastalarının tüm bunlara dikkat etmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Prof. Batur, kalp krizi belirtilerinin, göğüs ortasında baskı hissi veya ağrı, soğuk terleme, çarpıntı, bulantı, nefes darlığı gibi etkenler olduğunu söyleyerek, “Böylesi bir durumda yapılacak ilk şey yakınları haberdar etmek, bulunulan ortamdan uzaklaşarak havası temiz, sakin bir yere geçmek ve sıkıntının devam etmesi durumunda ise hiç vakit kaybetmeden en yakın hastaneye gitmektir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.