Yediden yetmişe herkesin ortak sorunu: Kabızlık

Yediden yetmişe herkesin ortak sorunu: Kabızlık

Haftada üç kez oluyorsa

Her insan hayatı her tarafında en düşük bir defa kabız olmuştur ama basit bir problem gibi görünse de kabızlık olayının belirli aralıklarla kesintisiz bitmiş etmesi ciddiye alınması gereken bir durumdur. Haftada üç kez dışkılama olayını gerçekleştiremeyen her kişi kabızlık problemi ile aleyhinde karşıyadır.

Kabızlığın nedenleri

Kabızlık problemi tüm insanları etkileyebilen bir durumken en çok çocuklarda ve yaşlılarda görülmektedir. Kabızlığın birçok nedeni vardır. Bunlar bilhassa düzensiz ve katı besin, su tüketiminin eksik olması, lifli gıdaların az tüketilmesi, kullanılan bazı ilaçlar, gebelik dönemi, maddi durağanlık, bağırsak hareketlerinin azalması, yaşlanma, aşırı süt tüketimi, değişmez rutinin dışına çıkma (yolculuk gibi) ve alttan yatan önemli bir hastalık durumu bu nedenlerden bazılarıdır.

Stres kabızlık yapıyor

Doğrusu en kayda değer nedenlerden birisi strestir. Bilhassa genç bireyler ve çalışan insanlarda gerginlik bağırsak fonksiyonlarını daha çok etkiler. Stresli bir dönemde insan vücudunda bir takım değişiklikler olur ve bağırsak fonksiyonları bu durumdan doğrudan doğruya etkilenir. İkinci beynimiz olarak adlandırılan bağırsaklarımız duygu değişimleri ile birlikte fazla sık etkilenmektedir. Hatta belirtilmiş duygu değişimleri bağırsakların ilgili bölgelerini etkiler ve o bölgelerde ağrı, kasılmalar meydana getirebilir. Nefret, öfke, hayal kırıklığı, hüzün, üzüntü ve üzüntü bağırsaklarımızda spesifik olarak belirtilmiş bölgeleri etkilerler.

Kabızlığın çaresi refleksoloji

Kabızlık problemi ile başa çıkabilmek için ilk önce günlük su tüketimi en az 2.5 litre olmalıdır. Katı ve derme çatma beslenme önlenmeli, lifli gıdalar olarak meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır. Keza kabızlık keza de genel sağlık durumu için maddesel aktiviteye siklet vermeniz gerekmektedir. Ama özellikle kabızlık probleminin gerginlik kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız bu durumu çare etmeniz gerekmektedir. Alternatif tıp yöntemlerinden birisi olarak kullanılan Istemsiz Hareket Terapi ile anti gerginlik hormonu olan serotonin hormonu seviyesini arttırarak gerginlik durumunu ortadan kaldırıp kabızlık problemine çözüm bulabilirsiniz. Ayrıca Refleksoloji uygulaması ile ayak altından yapılan uyarılar bilhassa çocuklarda kabızlık problemlerinin çözümünde oldukça başarılı bir usul olarak kullanılmaktadır.

2017 yılında Gastroenterelogy Nursing’de yayımlanan çalışmada Türkiye’deki çocukların yüzde 10’u kabızlık problemi çekmektedir. Benzer çalışmada dört hafta baştan başa haftada beş gün her tarafında ayak altından uygulanan refleksoloji tedavisinin kabızlık şikayetini azaltmada etkili olduğu gösterilmiştir. 2018 yılında Complementary Terapies in Clinical Practice’de yayımlanan çalışmada da refleksoji uygulamasının karın bölgesindeki şişkinliği ve kabızlık şikayetlerini azalttığı bulunmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.