Tıpta devrim: Hücre üretildi

Bilim adamları, vücudun yapıtaşı olarak kabul edilen ana hücrelerden, beyin için gerekli olan önemli hücreleri elde ettiklerini açıkladı. Sinir Hastalıkları Ulusal Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Ron McKay, farelerin ana hücrelerini, sinir hücreleri haline dönüştürmek için yeni bir yöntem bulduklarını, bu yöntem ile istenildiği kadar ana sinir hücrelerinin elde edilebileceğini ve elde edilecek sinir hücreleriyle vücuda gerekli olan bileşimlerin üretilebileceğini söyledi. Araştırmacılar, yeni yöntemle bir gün insan ana hücrelerini kontrol edebileceklerine inandıklarını ve bu şekilde Parkinson hastalığının tedavi edilebileceğini ileri sürdü.

Kalp ameliyatından 32 saat sonra yürüdü

ABD’de göğsü açmadan yapılan ilk kalp ameliyatını gerçekleştiren dünyaca ünlü cerrah Dr. Mehmet Öz, 33 yaşındaki kadın hastasını McSwiney’i basına tanıttı. Dr. Öz, hastanın kalbindeki deliği robot kullanarak kapattı.

New York Presbyterian Hastanesi’nin Kardiyovaskular Enstitüsü Direktörü olan Dr. Mehmet Öz, iki çocuk annesi McSwiney’in kalbindeki deliğin robot kullanılarak kapatıldığını söyledi. Göğüs ameliyatlarında başarılarından ötürü Amerika’da ‘‘Altın Parmaklı Adam’’ diye nitelenen Dr. Mehmet Öz, ‘‘Tıpta yeni bir sayfa açtık. Göğüs kafesi açılmadan kalp ameliyatının gerçekleşeceğini şimdiye kadar hiç kimse düşünmemişti. Artık cerrahın ellerinin çalışabileceği büyüklükte göğsü açmaya gerek yok’’ dedi. Dr. Öz, şunları söyledi:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.