Sıcak Hava Damarları Genişletiyor

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zerrin Yiğit, sıcak havalarda terleme ile çok su kaybedileceği için vücutta pıhtılaşma eğiliminin artacağını, bunun da enfarktüs oluşumunu ya da bir kalp hastalığını, kalp krizi riskini tetikleyeceğini belirterek, “Onun için günde en azından 2-3 litre sıvı tüketilmesi gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Yiğit, sıcak hava ve yüksek nemin kalp hastaları başta olmak üzere bir çok hastalık üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirtti.

SICAK HAVA DAMARLARI GENİŞLETİYOR

Prof. Dr. Yiğit, “Çünkü nem ne kadar artarsa içindeki oksijen miktarı da o kadar azalıyor. Bunların haricinde sıcak havanın yaptığı en büyük etki damarların genişlemesidir” diyerek, damarların genişlemesiyle tansiyonun düşeceğini söyledi.

Kişinin tansiyon hastası olma durumunda kullandığı ilacın da etkisinin artacağını ifade eden Yiğit, bu durumda ilacın dozunun azaltılması gerektiğini vurguladı.
Yiğit, ayrıca tansiyonun düşüşüne bağlı olarak kalpte taşikardi (kalp atım hızının 100 atım/dk sınırını aşması) olabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Bu durum sonucunda da kalp krizi riski artıyor. Eğer vatandaşlarda bilinen bir koroner arter hastalığı ya da hipertansiyon varsa böyle durumlarda mutlaka hastaneye başvurmalarında yarar var. Yani sıcak hava kalp hastalığını tetikleyebilir. Öte yandan kalp hastası olduğu bilinen kişilerin bu havada dışarı çıkmamasında yarar var. Ancak çıkması zorunlu ise sabah erken saatlerden 10.00’a kadar ya da akşamüstü 15.00-16.00 saatlerinden sonra çıkması daha uygundur. Ama mümkünse hiç çıkmamalarında yarar var.”

DOĞRU BESLENME HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Prof. Dr. Yiğit, sıcak havalarda beslenme konusun hayati önem taşıdığını vurgulayarak, “Bir kere terleme ile çok su kaybedileceği için vücutta pıhtılaşma eğilimi artar. Bu da enfarktüs oluşumunu ya da bir kalp hastalığını, kalp krizi riskini tetikler. Onun için günde en azından 2-3 litre sıvı tüketilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Light içecekleri tavsiye etmediklerinin altını çizen Yiğit, bu içeceklerin içinde tatlandırıcı olduğunu, ancak su içilememesi taktirde en fazla 1-2 bardak tüketilebileceğini vurguladı.

Yiğit, maden sodalarının içinde de tuz olduğuna dikkati çekerek, eğer kalp hastalığı yoksa maden sodasının günde 3 şişeye kadar tüketilebileceğini ifade etti.
“Bundan fazlasının içilmesi ani şekilde tansiyon yükselmesine ve nefes darlığına sebep olabilir. Suyu su olarak tüketmek her zaman daha yararlı ancak, o şekilde tüketemiyorlarsa kendileri evde çay demleyip bunu soğuk çay olarak tüketebilirler. Onda da aşırıya kaçmamak lazım çünkü soğuk çayın ya da soğuk kahvenin de taşikardi yapıcı etkisi var” diyen Yiğit, evde hazırlamak şartıyla az şekerli limonatanın da tüketilebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Yiğit, gazlı içeceklerin de çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğini, bu nedenle bu tarz içeceklerin tüketilmesini tavsiye etmediklerini belirterek, şöyle devam etti:
“İnsanların bu havalarda ağır yemeklerden de mutlaka kaçınmaları lazım. Kızartma gibi yemek çeşitlerini çok fazla önermiyoruz, ancak soğuk olarak tüketilebilinir. Ağır salçalı yemekleri ve kebap türlerini önermiyoruz. Onların hem kalp sağlığı için yararlı bir etkisi yok, hem de baharatlı olmaları nedeniyle uyarıcı etkileri var. Bunlar kalp hastalıklarının ortaya çıkmasını tetiklerken, kişinin kalp krizi geçirmesine de neden olabilir.”

SICAK HAVALARDA AÇIK RENK VE İNCE GİYSİLER GİYİLMELİ

Prof. Dr. Zerrin Yiğit, sıcak havalarda açık renk ve ince giysiler giyilmesi gerektiğini dile getirerek, “Dışarı çıkarken mutlaka güneş gözlüğü ve şapka gibi koruyucu aksesuarlar kullanılmalı. Bunların çok faydası var. Önlem almadan dışarı çıkmak sıcak çarpmalarına neden olabilir. Burada önemli olan kişilerin kendini korumaya çalışması” şeklinde konuştu.

Sıcak havalardan çocukların daha fazla etkilendiğini belirten Yiğit, bu nedenle çocukların dışarıya çıkarılırken yüksek faktörlü kremlerle sıcağa karşı koruma altına alınması gerektiğini işaret etti.

Prof. Dr. Yiğit, günde bir kaç kez duş alınmasının sıcak havanın bunaltıcı etkisini hafifleteceğini vurgulayarak, “Ancak buz gibi suyla duş yapmayı çok önermiyoruz. Ilık suyla duş yapmak gerekiyor” dedi.

Yiğit, sigara ve alkollü içeceklerin de sıcak havalarda tüketimin çok dikkatli yapılması gerektiğini dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.