Saçlar neden dökülür? Saç dökülmesini birkaç adımla durdurun

Saçlar neden dökülür? Saç dökülmesini birkaç adımla durdurun
Saç dökülmesi, hem kadınlar hem de erkekler de estetik görüntü kaygısı yaratır. Genetik faktörler, düzensiz beslenme, vitamin eksikliği, stres ve kimyasal ürünler gibi pek çok etken dökülmeye neden oluyor. Peki, saçlar neden dökülür? Saç dökülmesine ne iyi gelir? Ayrıntılar haberimizde…


Çoğu insanın sandığı gibi saç teli uzun süre yaşamaz. Her saç telimizin belirli bir ömrü vardır. Yaklaşık 4-6 yıl yaşar, dinlenir ve ölür. Dolayısıyla yaşam süresinin tamamlayanlar dökülmeye başlar. Dermatologlar günde 50-100 arası telin dökülmesini doğal karşılar. Fakat daha fazla Saç dökülmesi varsa tehlike çanı çalıyordur. Altında ciddi hastalıklar olabilir.

Sağlıklı saç derisinde yaklaşık 100 bin adet saç teli bulunur. Saç taraması, yıkanması ve kullanılan ürünlere göre bu sayı giderek azalmaya başlar. Tabi başka sağlık sorunu olmadığını varsayarsak. Dökülen saç kendi kök folikülünden yeni saç üretir. Sağlıklı saçlara sahip olabilmek için öncelikle neden saçlarımızın döküldüğünü bilmemiz gerekiyor. Buna göre ilgili uzmanlara danışılmalı ve kendimiz de birtakım önlemler almalıyız. O zaman ‘’ saçlarımız neden dökülüyor?’’ sorusundan konuya giriş yapalım.

Saçlar Neden Dökülür?
Saç derimizde yer alan her saç telinin belirli bir yaşam ömrü olduğunu söylemiştik. Fakat Yaşam ömrünü tamamlamadan dökülen saçlar için ‘’saçlarımız neden dökülüyor? ‘’ sorusuna yanıt arayacağız. Buna neden olan birçok etken var. Gelin bunları sıralayalım.

1- Deri sağlığı: Burada yaşanan Saç dökülmesi deride bulunan hastalıklardan kaynaklıdır. Sedef hastalığı, egzama, liken hastalığı, deride fazlaca yağlanma ve çeşitli mantar hastalıkları dökülme yapar. Hangi hastalık olduğunun teşhis etmek uygun tedaviyi belirleme açısından önemlidir.

2- Mineral ve vitamin eksikliği: Vücudumuzda bulunan kan topladığı mineral ve vitaminleri ilgili yerlere taşır. Fakat olmayan bir şeyi de taşıması mümkün değil. Sağlıklı saçlara sahip olmak için B12 vitamini, D vitamini, çinko, biotin, demir ve folik asite ihtiyacımız var. Bu nedenle beslenmemize dikkat etmeliyiz.

3- İç hastalıklar ve kullanılan ilaçlar: Hızlı bir saç kaybı yaşıyorsanız ve saç tellerinizde incelme, hassaslaşma varsa, bunun nedeni mevcut hastalığınız olabilir. Böbrek üstü bezi hastalığı, troid hastalığı, diyabet, ateşli hastalık ve romatizmal hastalıklar Saç dökülmesi yapar. Ayrıca kullandığınız ilaçların yan etkisi ve doğum kontrol haplarının da dökülmelerde payı çok yüksektir.

4- Genetik nedenler: Genetik nedenlere bağlı olan saç kayıpları, erkekler de hormona duyarlı dökülmelerdir. Aile sağlığı öykünüzde bu tip dökülmeler varsa sizde de olması muhtemeldir.

5- Beslenme sorunsalı: Saç canlı bir organdır. Tıpkı diğer organlarımız gibi onun da ihtiyacı olan besinler var. Gerekli protein, vitamin ve mineralleri sağlamalıyız. Aşırı karbonhidrat tüketimimiz varsa dizginlemeliyiz. Ayrıca uzun süre aç kalmamalı, tek tip beslenmeden uzak durmalıyız. Saçınız düzenli ve dengeli beslenmek ister.

6- Hormonal problemler: Adet düzensizliklerine eşlik eden akne, kilo alımı ve kimi bölgelerde tüylenme varsa hormonal problemlerden kaynaklı Saç dökülmesi olabilir. İlgili uzmana gidip, kan tahlili yaptırmanız gerekir.

7- Doğum ve kemoterapi: Hamilelik süresinde dökülmesi gereken saçlar, doğumdan sonra dökülmeye başlar. Buna pospartum dökülme denir. Doktor kontrolünde alınan takviyeler ile sorun çözülür. Ayrıca kemoterapi alan kişilerde de Saç dökülmesi yaşanır. Ancak kimyasal işlem bitimi sonrasında birkaç ay içinde kendiliğinden çıkar.

8- Kozmetik nedenler: Özellikle saç boyaları, saç açıcılar ve kimyasal saç bakım ürünleri saç teli hassasiyeti yapıp, zamanla saçların dökülmesine neden oluyor. Ayrıca fön ya da benzeri uygulamalar saçı ısıya maruz bırakmasından dökülme yapar.

9- Stres: Depresyon ve stres diğer hastalıklara neden olduğu gibi saçların dökülmesine de yol açar.

Kadınlarda Saç Dökülmesinin Nedenleri Neler?
Başlıca nedeni genetik faktörlerdir. Bundan dolayı saç teli incelir, yer yer kopar ve dökülür. Diğer nedenleri arasında demir eksikliği, menopoz, hormonsal dengesizlikler, stres, troid, hamilelik, emzirme, doğum kontrol hapı ve doğum sonrası yaşananlar olarak sıralayabiliriz. Ayrıca saça kullanılan kimyasal ürünler (şampuan-boya-krem) ve uygulamalar (fön-perma) saçlarda bir süre sonra dökülmelere neden olurlar.

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Çeşitli nedenlerden saçları dökülen kişiler ‘’Saç dökülmesine ne iyi gelir?’’ Sorusuna yanıt arıyor. Hangi tip Saç dökülmesi yaşıyorsanız ona göre bir yol çizmelisiniz. Yani dökülmeye neden olan ana faktörü bilmeniz gerekiyor. Bu soruna göre tıbbi ve doğal yöntemlerden yardım alabilirsiniz.

Saç Dökülmesine Tıbbi Yöntemler Nelerdir?
PRP saç tedavisi: Oldukça etkili olan bu yöntemde kişinin kanı alınır ve belirli işlemlerden geçirilir. Bilhassa genetik Saç dökülmesi için tercih edilen bu yöntemde, kandan alınan fibroblast, saç kaybı olan bölgeye enjekte edilir.

Saç ekimi: En kesin ve kalıcı yöntem olarak tercih edilir. Erkek tipi saç dökülmelerinde başarılı sonuçlar vermektedir.

Saç mezoterapisi: Kadın ve erkeklerde yapılabilir. Saçın ihtiyacı olan vitamin, mineral, antioksidan gibi maddeler saçın derisine enjekte edilir. Kullanılan iğneler mikrodur. İşlem 1cm aralıklarla yapıldıktan sonra saç derisine masaj yapılır.

Saç Dökülmesine Doğal Yöntemler Nelerdir?
Saç dökülmesi, içerden iyi beslenmediğimiz sürece dışarıdan yapılan uygulamalarla durdurulmaz. Bu nedenle düzenli ve dengeli beslenme önemlidir. Tabi burada bazı besinlerden daha fazla yardım alabiliriz. Bunlar;

Yoğurt, fasulye, havuç
Pazı, ıspanak, roka, tere
Portakal, karpuz, greyfurt, çilek
Tavuk, balık, hindi
Sarımsak, soğan
Ceviz, fındık, fıstık
Demir, protein, mineral ve vitamin barındıran tüm besinler
Bu besinler dışında birtakım doğal yağlardan da faydalanabiliriz. Bunlar;

Lavanta yağı: Saçların uzaması ve çıkmasında yardımcı olur.

Çay ağacı yağı: Egzaman ve mantar gibi cilt hastalıklarında iyileştirici vazife yapar. Saç derisinde bulunan aşırı yağı alıp, dengeler.

Zeytinyağı: Saça nem verir ve fazla kuruluğunu alır.

Bu doğal yağlara ilave olarak; jojoba yağı, avokado yağı, hint yağı, badem yağı, Hindistan cevizi yağı, üzüm çekirdeği yağı, nar çekirdeği yağı ve argan yağı da deneyebilirsiniz.

Saç Dökülmesine Bitkisel Kür
1- Bir tatlı kaşığı lavantayı 3 bardak suda kaynatıp, demlendirmeye bırakın. Ilıdıktan sonra süzüp,5 dakika bekleyin.

2- Önceden doğal bir ürünle yıkanmış temiz saçı, bu lavanta suyu ile tekrar yıkayın. Yıkama süresini 30 dakika tutun.

3- Saç dökülmesi durana kadar haftada 1 defa uygulayın. Dökülmeniz durduktan sonra da kullanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.