Saç Dökülmesi

Saç dökülmesi, saçın normal olarak yenilenmesi sürecinde  hissedilecek şekilde hızla dökülmesi ve bu dökülmelerin saçlı derinin seyrek, çıplak, saçsız bir görünüme kavuşmasına denir. Saç dökülmelerinde kalıtsal özelliklerde oldukça etkilidir. Aile fertlerinde belli yaşlarda saç dökülmesi görülüyorsa, kişide  saç dökülmesine karşı yatkınlık gözlenmesi mümkündür.  Saç dökülme alanları erkeklerde daha çok başın ön kısmında, üst ve tepede görülür. Erkek tipi kellikte, genler ve seks hormonlarının karışımına bağlı olarak gerçekleşir. Kadın tipi  saç dökülmesinde ise, daha çok yaygın seyrelme olarak görülmektedir.

Saç dökülmesinin nedenleri arasında birçok hastalık göze çarpmaktadır. Bu hastalıklar, demir eksikliği, kronik hastalıklar, mantar hastalıkları, lupus, polikistik over sendromu, troid hastalıkları, troid bezinin az ya da çok çalışması sonucu meydana gelen saç dökülmeleridir. Saç bakımında kullanılan kozmetik ürünlerinin uygunsuz kullanımı da saç dökülmelerinde oldukça etkilidir. Boya, renk açma, perma gibi saça uygulanan zararlı yöntemlerle saç yıpranır. Saçı çok sıkı bir şekilde toplamak, sıkı saç örgüleri, saçı düzleştirmek de  saç diplerine etki ederek saç kaybına neden olur. Sık sık yıkamak ve taramakla da saçlar kırılabilir.

Özellikle proteinden  fakir beslenmekte saçın büyümesini yavaşlatır. A vitamini içeren takviyeler ve  çok  ilaç kullanmak  da saç dökülmesini tetikler. Doğum kontrol hapları, antidepresanlar, kan sulandırıcılar kullanmak da saç kaybını oluşturan diğer etmenlerdir. Saçlarınızın dökülmeye başladığını fark ettiğinizde,  saçlarınızın ne kadar döküldüğünü gözlemlemeniz gerekir. Uzmanlara göre, günde 50-100 arası saç teli dökülmesi normaldir. Her saç teli farklı zamanlarda dökülür. Stres, yüksek ateş, enfeksiyonlar, mevsimsel dökülmeler, B vitamini eksikliği, hamilelik ve emzirme dönemi, uygulanan yanlış diyet programları, kemoterapi, radyasyon, alkol bağımlılığı saç dökülmelerindeki diğer önemli faktörlerdir.

Saç dökülmesi tedavisinde, bazı ilaçlarla dökülen saç hücrelerinin ömrü uzatılmaya çalışılır. Bu ilaçlar  tam anlamıyla olmasa da, kullanıldığı zaman zarfında etkili olabilmektedir. İlaçları kullanmayı bıraktığınızda, saçlar yine dökülmeye başlayacaktır. Teknolojinin gelişmesiyle saç ekimi tekniği geliştiren estetik cerrahlar, bu konuda olumlu sonuçlar almaktadırlar. Eğer saç daha az bir oranda dökülmüşse,  uygulanan saç ekimindeki estetik sonuçlar oldukça olumludur. Daha büyük bir alanda saç dökülmesi gerçekleşmişse, saç ekimi estetiğinde başarı oranı düşmektedir.
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.