romatizmal polimiyalçi belirtileri ve tedavisi

Romatizmal Polimiyalji Belirtileri ve Tedavisi

romatizmal polimiyalçi belirtileri ve tedavisiBu romatizmal hastalık yaşlıları etkiler ve en az gut kadar yaygındır. Altmış beş yaşını aşmış her yüz insandan birinin bu hastalığa yakalanması mümkün olmakla beraber, elli yaşından itibaren de ortaya çıkabilir.

Hastalık çoğu kez aniden başlar; hasta kendini normal­den farklı hissederken, boyun, sırt, omuzlar ve butlarda ağrı olur. Dinlenme sonrasında tutulma daha da artar ve özel­likle sabahları yataktan kalkmayı güçleştirecek kadar kötü olur. Omuzlar o kadar tutulur ki, hastalar bir fincan çay iç­mek, ya da, verilen hapları yutmak için kollarını kaldırıp el­lerini ağızlarına götürmede büyük güçlük çekerler.

Romatizmal polimiyalji hastaları doğal olarak yorgunluk ve moral bozukluğu hissederler ve ilerleyen yaşlarının far­kındadırlar, fakat bu hastalık genellikle prednisolon adlı bir ilaca büyük ölçüde cevap verir ve hasta ağrı ve tutulmanın büyük oranda azalmasıyla kendini yirmi yaş daha genç his­seder.

Romatizmal polimiyaljinin nedeni ve neden bazen göz ve beyindeki atardamarları tıkayarak körlüğe ve inmeye yol a-çabilen ve ciddi bir atardamar hastalığı olan temporal arterit ile birlikte ortaya çıktığı bilinmemektedir. Burada da, yine prednisolon adlı ilaç bu komplikasyonu önleyebilir.

Romatizmal polimiyalji genellikle iki üç yıl sürdükten son­ra kendiliğinden kaybolarak kurbanlarını rahata kavuşturur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.