Retinitis Pigmentosa

Retinitis Pigmentosa (RP); Yan(periferal) görüşün kaybolması, ışığın az olduğu yerlerde görmede azalma (gece körlüğü) ile karakterize olan retinal rahatsızlıktır.

RP diye isimlendirilen rahatsızlığın geneli kalıtsaldır ve de yapılmakta olan araştırmalarda öbür aile fertlerinde önceden ya da hala bu rahatsızlığın etkilerinin olduğunu ortaya çıkarır.

Rahatsız kişilerin çoğunda RP ‘ nin etkisi gözde ve görmede sınırlı kalır. Buna karşılık, Rp ve de kısmen ya da tamamen sağırlık, vakaların %10 ‘nun da görülür. Oldukça ender olarak da RP doğumda oluşmaktadır ama belirtilerin meydana çıkması ileriki bir yaşta ortaya çıkabilir.

RP bit tek rahatsızlıktan çok, bir grup retinal rahatsızlığı da kapsaması sebebiyle, kişilerde tam anlamıyla neyin görüleceği saptanamamaktadır.

Rahatsızlığı olanlar seneler sürmekte olan bir süre içinde yalnızca merkezi görüş kalıncaya kadar periferal görüşü ilerleyici bir biçimde kaybederler.

Rahatsız kişilerin genelinde merkezi görme uzun süre ya da belirli olmayan sürece kalır. Nadir durumlarda rahatsız kişiler merkezi görmelerini kaybederek tamamen kör olurlar. Rp rahatsızlığı olanların %40 ında bir katarakt türü de gelişir.

İşaret ve semptomlar

Gece körlüğüdür ve de periferal görme kaybıdır.

Tedavi

Rp’ nin yavaşlaması, durması ya da tedavi edilebilmesi için bir yol kanıtlanmamaktadır. Rp rahatsızlığı ile baş etmek için güneş gözlüğünüzde ultraviolet koruma olmalı, C, E, lutein ile yalnızca sigara içmeyenler için beta- carotene günlük dozda alınması, retinal dystrophy için moleküler tedavi gelişme halinde.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.