Psödokrup, psödokrup, gırtlak kapağı iltihabı

Stenozan larengotrakeit, psödokrup, gırtlak kapağı iltihaplanması

Psödokrup diye anılan akut gırtlak iltihaplanması bazen nefes borusu ve broşlarında iltihaplanması ile birlikte görülür. Burada iltihaplanan gırtlak kapağı (larengotrakeit, psödokrup) şişerek nefes almayı zorlaştırır. Belirtileri boğmacaya çok benzer bu nedenle mutlaka KBB doktoruna görünmek gerekir. Bu hastalık genelikle 3 yaşındaki çocuklarda, nadirende 6 yaşına kadar görülebilir. Psödokrupla Krupu birbirine karştırmaka gerekir. Kurp difteri diyede anılır burda psödokrup diye anılan rahatsızlıksa stenozan larengotrakeittir.

Psödokrupun sebepleri:
Tetanus ve Difteri Aşısı aynı anda yapıldığında bunun çocuklarda psödokrupa sebep olduğu tespitedilmiştir. Geniş bilgi www.dogaltedavi.net ‘te Psödokrupa genelikle parainfluenza virusü sebep olur, bu virüslerin başında üşürme-, grip-, adeno-, ve çiçeğe sebep olan virüsler, aynı zamanda psödokrupa neden olurlar. Virüsler damkacık enfeksiyonu olarak bilinen yolla, yani tükrükle, insanlar öpüşürken, konuşurken ve hapşırırken ağızdan çıkan tükrüklerdeki damlacıklar içindeki virüsler aracılığıyla yayılır. Virüsler havada birkaç saat yaşadıklarından, elbise ve oyuncaklarla enfeksiyona sebep olması pek mümkün değildir. Psödokrup genelikle 1-6 yaşı arasındaki çocuklarda görülür ve bu çocukların hemen hemen % 10?unda görülür. Bu rahatsızlığın genelikle kirli havanın yaygın olduğu yerlerde daha sık görülür.

Hastalığın belirtileri:
Üşütma rahatsızlığının belirtileri olan: öksürme, nezle ve yüksek ateşle birlikte akşamları ve geçeleri kuru ve hırıltılı öksürük, ses kısıklığı, nefes darlığı, ve nefes alırken ıslık çalarmış gibi bir ses çıkarır. Bazen bu çok tehlikeli bir duruma ulaşır ve çocuğun hayatı tehlikeye girbilir. Hastalık ağırlık durumuna göre 4 devres vardır. Nefes darlığı ve nefes alıken solğunluk ve dudakların morarması gibi rahatsızlıklar havadar bir mekana geçince rahatlama görülür. Bu durumun geceleri tekrarlaması mümkündür, bu nedenle tetbirli olmak gerekir. Nefesalmakta zorlanan hasta çocuk nefes darlığından bitkin bir duruma düşebilir vede buda ağır oksijen yetersizliği sebep olur. Buda tehlikelidir.

Psödokrupın en belirgin belirtileri:
1-) Hırıltılı öksürük (köpek havlamasına benzer)
2-) Ses kısıklığı
3-) Nefes darlığı özelikle nefes aşlırken
4-) Ayrıca nezle, yüksek ateş ve dermansızlıkta görülebilir.
5-) Tehlikeli durum ise konsentre olamaması, anlayıp, dinlememesi, solğunluk ve deride morarma vede şuur kayıbını sayabiliriz.

Ne yapılabilir?
Çocuk mutlaka doktora götürülmeli ve gerekirse klinikte gözetim altında bulundurulmalıdır. Çocuğun paniğe kapılmaması için anne ve babanın sakin olması gerekir. Oğlum M. Şamil 3 yaşında iken psödokrupa yakalandı ve Üni. Çocuk Kiniğine görürdük. Çocuk doktoru hemen enhelasyon yapın dedi. Buhardan ürken çocuk korkarak paniğe kapıldı ve durumu dahada kötüleşti. Ben doktora ilaçı bana verin ben evde enhelesyon yaptırayım dedim. Doktor bu rahatsızlığın sebebi virüslerdir ve bunlara karşı ilaç yoktur, biz sadece tuzlu su ile enhelasyon yapıyoruz dedi. Bende ona evde tuzda suda yeterince var o halde biz gidelim dedim, doktorda olur dedi. Yaptığım araştırmalarda homeopatide 200 yıldır larenjite karşı hepar sufurisin kulanıdığını tesbitettim. Hepar sulfurisle 6 hafta içinde çocuğun durumu iyileşti.

Tedavisi:
Modern tıbba göre temiz havada gezinme, çocuğu sakileştirme, ateşini düşürmenin gerktiği, oksijen verme, kortizonlu ilaçlar verme ve su verme gibi tetbirler öngörülmektedir. Bu tetbirler virüsleri öldürmek için yeterlimidir? Hayır. Psödokrupa karşı en etkili ilaç Hepar sulfuris- ve ZYE preparatları, Gökçek Tonik ve Gökçek İksiridir.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.