Protein tozu tüketenlere kötü haber!

Uzmanlar, daha çok spor yapanların tercih ettiği protein tozlarının sağlık açısından sakıncalı olduğunu söylüyor. Özellikle böbrek hastalığı olanların bu ürünlerden uzak durması gerekiyor.

Protein, beslenmenin önemli yapı taşları arasında yer alıyor. Ancak herkesin protein ihtiyacı farklı. İhtiyaçtan fazla protein almanın faydadan çok zarar getirebilir.

Zinde kalmak, sağlıklı yaşamak için spor yapanların protein tozu yerine kaliteli protein içeren az yağlı et, balık, tavuk, yumurta, az yağlı süt ürünleri, mercimek, fasulye gibi besinleri tüketmelerinin daha uygun olduğu, “Özellikle zeminde bir böbrek hastalığı olan kişilerde fazla miktarda alınan protein, böbrek üzerinde olumsuz etki yaratabilir”

Sağlıklı ve ortalama ağırlıkta bir yetişkin kişinin günde vücut ağırlığının her kilogramı başına 0.8 gram protein tüketmesi gerekir. Sporcularda ise sporun ağırlık derecesine göre kilogram başına 1.2 – 2 gram arasında protein gereksinimi var. Spor yapanların az yağlı et, balık, tavuk, yumurta ve az yağlı süt ürünlerini tüketerek vücudun gereksinimi olan kaliteli proteini sağlayabilecekler, “Bu kişilerin ekstra olarak protein tozu kullanmalarına gerek yok. Çünkü kas kitlesini 1 kilogram arttırabilmek için ek olarak günlük 10-14 gram protein gereksinimi vardır. Ancak bazı protein tozları porsiyonda 80 gram kadar protein içerir. Bu miktar da protein sağlıklı ve dengeli beslenen bir kişi için çok fazla olduğundan, vücut fazla proteini enerji üretiminde kullanır”

PROTEİN TOZU VEYA FAZLA PROTEİN TÜKETİMİ BÖBREKLERE ZARAR VEREBİLİR

Hem diyetle alınan proteinin gereksinimden fazla olmasının hem de protein tozu tüketiminin böbrek fonksiyonlarının direkt olarak etkilendiğini, “Böbrek ve karaciğer, protein metabolizmasında merkezi bir rol oynayan organlardır. Albumin başta olmak üzere pek çok protein karaciğerde üretilir. Böbrek ve karaciğer arasındaki karmaşık etkileşim sonucu işlevini tamamlamış proteinlerin parçalanması ve vücuttan atılması işlemi gerçekleştirilir. Özellikle zeminde bir böbrek hastalığı olan kişilerde fazla miktarda alınan protein, böbrekleri olumsuz etkileyebilir”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.