Pnömoni (Zatürre)

Halk dilinde daha çok Zatürre adı kullanılır. Ağır gribal enfeksiyonlarla Zatürre genelde karıştırılır. Akciğerlerimizdeki hava keseciklerinin içlerine bakteri ve virüslerin neden olduğu iltihapların dolması, alveol dediğimiz bu keseciklerin solunum görevini yerine getirememesi pnomoni olarak adlandırılır. Orta ve ağır şiddette seyredebilen zatürre iki çeşittir. Toplum kaynaklı pnömoni ve Hastane kaynaklı pnömoni.

Pnomoni’nin en önemli nedenleri: sigara bağımlılığı, aşırı yorgunluk, soğuğa maruz kalma, tedavi edilemeyen akciğer hastalıkları, zehirli gazlar, Kistik Fibrozis, ÜSYE vb olarak sayılabilir.

Pnömoni’nin Belirtjileri: Nefes almada zorluk çekme, balgam atma, baş ağrısı, ateş, bulantı, kusma olarak sayılabilir, Hastada nezle belirtileri ve boğaz yanması görülebilir.

Pnömoni’nin Tedavisi: Zatürre hastasının tedavisine doktor karar verir evde ya da hastanede tedavi edilebilen bir hastalıktır. Doktorun verdiği reçeteye uyularak evde tedavi olunabilir. Bunu şu şekilde yapabiliriz. Eğer hasta çocuğumuz ise ateşini sık sık ölçmemiz ve kaydetmemiz gerekir ateş 39 derecenin üstüne çıkarsa doktorumuza başvurmalıyız, hastanın bulunduğu oda soğuk buhar makinesi alınarak nemli hale getirilmelidir. (Bu makineler çok pahalı değildir temin edebilirsiniz) Doktorunuz, hikâyenizi dinleyerek ve zatürre bulgularına bakarak hangi antibiyotiğin kullanılması gerektiğine karar verir. Çoğu zaman penisilin tedavisi uygulanır
UYARI! Zatürre tedavisinde kullanılan antibiyotikler yarım bırakılırsa hastalığın daha da ağırlaşmasına neden olabilir lütfen iyileştim diye düşünerek tedavinizi yarım bırakmayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.