Mide Yanması Nedir?

Mide Yanması

Mide Yanması Nedir?

Midedeki asidin yemek borusuna doğru kaçak yapması ile yemek borusundan gırtlağa doğru oluşan yanma ve ekşime hissidir. Aslında bu durum gırtlağın ve yemek borusunun yanmasıdır, midenin değil.

Mide Yanmasının Nedeni Nedir?

Yanmayı arttıran besinler genelde yemek borusu ile midenin birleştiği bölgedeki kasın gevşemesine yol açan besinlerdir.

Soğan, domates, baharatlı yiyecekler, çikolata, sarımsak, nane gibi besinler mide yanmasına neden olabilmektedir. Mide yanmasının yan etkileri olarak yemek borusunda yara açılması bu bölgede yara dokusu oluşarak darlığa sebep olması, buradaki mukozanın değişerek kansere doğur gitmesi halinde de çok ciddi problemlere dönüşebilmektedir.

Mide Yanmasının Tedavisi

Mide yanması tedavisinin biri ilaç tedavisidir. Midedeki asidi nötralize eden ilaçlar ya da midede asit salgısını engelleyen ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu ilaçları kullanırken mutlaka doktor kontrolünde olunmalıdır.

Bir diğer tedavi yöntemi ise endoskopik tedavi yöntemidir fakat bu tedavi yöntemi henüz çok fazla yerleşmedi ama bazı hastalarda faydalı olabilmektedir.

Yaygınlaşmakta olan cerrahi yöntemlerse genç ve şikâyetleri ciddi olan hastalarda kullanılmaktadır.

Mide Yanması Nasıl Rahatlatılır?

Anlık ve uzun süreli tedavide kullanılan çok fazla ilaç vardır. Rahatsızlığı nötralize edebilecek süt veya içerisinde asit olmayan içecekler anlık olarak faydalıdır. Antiasit tarzında olan emme pastilleri hemen etkisini göstererek de yardımcı olabilir.

Mide Yanması Yaşamamak İçin Ne Yapılabilir?

Kanın içindeki basıncın artması ile reflü şikâyetleri de artar. Dar giyinmek, kilo almak da buna yol açabilir. Kilo vermek ise reflü şikâyetlerini ciddi oranda azaltır. Dar kemer ve dar giyecekler giymekten kaçınılmalıdır.

Baharatlı gıdalar, fazla alkol, çok yağlı gıdalar, kızartma, çikolata, naneli içecekler ve yiyecekler de şikâyetleri arttırır.

Mide Yanması Diğer Hastalıkların Belirtisi Olabilir Mi?

  • Ülser durumlarında
  • Mide yüzeyinin aşınması durumunda
  • Midede kanser olması halinde
  • Mide – bağırsak tembelliğinde
  • Mide poliplerinde mide yanması şikâyetleri yaşanabilir.

Hamilelik Döneminde Mide Yanmasının Önüne Nasıl Geçilir?

Hamilelik dönemlerinde mide yanması veya midede ekşime sorunları yaşanabilmektedir. Bunun nedeni ise bebeğin aşağıdan yukarıya doğru büyüyerek mide üzerine baskı yapmasından kaynaklanır. Bunun sonucunda da mide asidi yemek borusuna doğru geri kaçar. Hamilelikte yapılacak fazla bir şey yoktur. Aşırı bir yanma söz konusu ise daha küçük porsiyonlar ile yemek yemeli ve mide dolu iken yatılmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.