mide bulantısı nedenleri ve tedavisi

Mide Bulantısı Nedenleri ve Tedavisi

mide bulantısı nedenleri ve tedavisiMide bulantısı neredeyse herkesin daha önce karşılaştığı bir semptomdur. Midemiz bulandığında yemek yemekte oldukça zordur. Mide bulantısı çoğu zaman bir hastalık olarak değil semptom olarak ortaya çıkar. Mide bulantısı birçok neden ile oluşabilmektedir. Özellikle viral enfeksiyonlar ve bakteriyel enfeksiyonların seyri sırasında, bazı ilaçların kullanımı ile bunun yanında psikolojik faktörlerde mide bulantısına yol açabilir. Mide bulantısının tedavisinde bulantıya yol açan nedeni bulmak gerekir. Tedavi için bu önemlidir. Eğer bu viral veye bakteriyel bir enfeksiyon sonucu ise buna uygun tedavi yapılmalıdır. Eğer mide bulantısına etken bir ilaç ise bu ilacın kesilmesi gerekebilir. Veya psikolojik faktörlerden dolayı bir mide bulantısı yaşıyorsak o zaman dışarı çıkıp temiz hava almak, yürüyüş yapmak çok iyi gelecektir.  Ayrıca  yağlı yiyecekler ve kızartmalarda mide bulantımızı artırabilir. Bu yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bunların yanında keskin kokulu parfümlerden, deodorantlardan ve keskin kokulu yiyeceklerden  kaçınmak gerekir. Bu söylediklerim mide bulantısının daha çabuk giderilmesinde faydalı olabilir.

Mide bulantısı problemi yaşıyorsak mide bulantısı tedavisinde beslenmede önemlidir. Bir öğünde midemizi tıka basa doldurmak yerine azar azar ve sık sık yemek çok daha iyi olacaktır. Ayrıca yemek yerken yanında çorbaları  suları yemek ile birlikte içmemeye dikkat etmek gerekir. Çünkü üzerine alacağımız bu sıvı yiyecekler mide gerilimini artırabilir ve kusmaya neden olabilir. Bu nedenle sıvı içecekleri yemekler ile birlikte yememek gerekir.

Bazı yiyecekler vardır ki bunlar mide bulantısı ve kusmayı tetikleyebilir. Özellikle kokusu ağır olan yiyecekler, yağlı baharatlı  yiyecek ve kızartmalar bulantı hissin artırabilir. Soğan, sarımsak gibi keskin kokulu besinlerde bulantı hissini tetikleyebilir. Ağır kokulu parfümlerde midemizin bulanmasına etki edebilir. Fast food türü beslenmede bulantı hissine neden olabilir.

Bir yiyeceğin bozulması bakteri üremiş olması da bakteriyel enfeksiyon sonucu bulantıya sebebiyet verebilir. Eğer bir yiyecek  ağır kokuyor ve tadı bozulmuş bunu yememek gerekir.

Mide bulantısında ne zaman doktora gitmek gereklidir.

Mideniz bulanıyor ve bunun yanında şiddetli bir şekilde kusma meydana geliyor,  hiçbir şey yiyemiyor ve su içemiyorsanız o zaman vücutta su ve elektrolit kaybı yaşanacaktır. 1 gündür  ateşiniz de yüksekse ve beraberinde kusma da varsa kusmalar 3 saat ve daha sık aralıklarla meydana geliyor ve yüksek miktarda ishal oluyor ise bu durumda beklemeden doktora gitmekte fayda vardır.

Birçok kişi mide bulantısından dolayı yolculuğa çıkmaktan korkar. Yolculuk ta midesi bulananlar yolculuğa çıkmadan önce mide bulantısını önleyen reçetesiz satılan ilaçları eczanelerden temin edebilirler. Eğer aracı siz kullanıyorsanız o zaman bu tür ilaçları almamanız gerekmektedir. Yolculukta midemizin bulanmasının en önemli nedeni kulak içindeki denge organlarının sarsılmasıdır. Bunun için ileriye doğru bakmanız sağa, sola çok bakmamanız eğer çocuklarda yolculukta mide bulantısı oluyor ise çocuğu yatırarak yolculuk yapmasını sağlamak faydalı olacaktır. Yolculukta midesi çok bulunan kişilerin ağır yağlı yemekler ve kızartmalar yememesi gerekir. Sabah yola çıkmak ve kahvaltıda kuru şeyler yemek , kuru ekmek yemek mide bulantısı yaşamamak için faydalı olacaktır.

Mide Bulantısı Ne İyi Gelir? Mide Bulantısı İçin Bitkisel Öneriler;

Mide bulantısı için en çok bilinen bitki zencefildir. Kendim de midem bulandığında zencefil çayı demlerim. Mide bulantısından oldukça etkili bir bitkidir. Zencefil çayı içebilir veya zencefili ağzınız çiğneyebilirsiniz. Zencefil yolculukta meydana gelecek kusmaları önlemede oldukça etkilidir.

One Reply to “Mide Bulantısı Nedenleri ve Tedavisi”

  1. Sayın yetkililer; iyi günler diler saygılar sunarım. Şubat ayında üst damakta üc dişim kaldığından üst damak komple diş yaptırdım, kanca ile üç dişe tutmaktadır. Ramazan ayının 4 gününe kadar midem fazla bulanmadan idare ederek kullanmakta idim. Ancak ramazan ayının 4 gününden itibaren midem bulandığından takamaz oldum. Yemek yerken takıyorum, yemekten sonra midem bulandığından hemen çıkarmak zorunda kalıyorum. Gece yatarken naneli şekerle komple damak dişini takıyorum, kalkınca yine midem bulanıyor. Dişi takıp çıkarırken diğer kişileride rahatsız etmekteyim. Kendimde rahatsız olmaktayım. Miğde bulantısıın gidermek için, midem bulanmadan üst damak komple dişi takmak için ne yapmam gerekiyor? Bu konuda gerekli bilginin verilmesini rica ederim. Ramazan ayına kadar fazla midem bulanmadam kullanabilmekte idim, ancak ramazan ayı içerisinde bu şekilde midem bulanmasını anlayamadım. Acaba ramazan ayı çıkınca yine eskisi gibi midem bulanmadan takabilirmiyim? Lütfen bu konuda gerekli bilgiyi e mail adresime gönderilmesini rica ederim. Saygılarımla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.