“Merdiven altı” çikolata ve şekerlemeye dikkat

Sağlıksız koşullarda üretilen çikolata ve şekerlemelerin hastalıklara davetiye çıkardığını vurgulayan İç Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Doğan Nasır Binici, bayram dönemlerinde özellikle tatlı, şeker ve çikolata tüketiminde önemli bir artışın yaşandığını söyledi.

Hijyen koşullarından yoksun ve “merdiven altı” diye tabir edilen ortamlarda üretilen şeker, tatlı ve çikolata tüketiminin, kan şekeri ve kolesterolde ani yükselişlere neden olabildiğini belirten Binici, ailesinde hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, kalp ve damar hastalığı bulunanlar ile yaşlıların bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini dile getirdi.

“TÜRK GIDA KODEKSİNE UYGUNLUĞU ÖNEMLİ”

Binici, tüketilecek ürünlerin Türk Gıda Kodeksi ve standartlarına uygun olması gerektiğini vurguladı.

Bayram dönemlerinde artan talep doğrultusunda sağlıksız ürünlerin imalatında artış yaşandığına işaret eden Binici, “Maliyeti düşürmek için şeker pancarından elde edilen şeker yerine aspartam, asesülfam, sakarin gibi tatlandırıcılar çok yüksek oranlarda kullanılıyor. Bunların yanı sıra süresi geçmiş bayat ürünler eritilerek, tekrar satışa sunuluyor. Kimyasal madde içeren gıda renklendiricileri kullanılıyor. Ayrıca, çikolata üretiminde kakao yerine soya tozu, keçiboynuzu tozu gibi maddeler, kakao yağı yerine de bitkisel ve hayvansal yağlar hatta daha vahimi atık mutfak yağları kullanılıyor. Bu tür üretim yerlerinde, insanlarda hastalık yapan birçok mikro organizmanın barınması, hastalıklara davetiye çıkarmaktadır” dedi.

Binici, açıkta satılan, ambalajı yırtık, üzerinde son kullanma tarihi bulunmayan, mat görünümlü, kötü kokulu ve yapışkan özellik gösteren ürünlerden uzak durulması gerektiğini anlattı.

ÜRİTEM BİLGİLERİ İYİ OKUNMALI

Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar da Kurban Bayramı dolayısıyla denetimleri yoğunlaştırdıklarını söyledi.

Son bir haftada çikolata, şeker ve pasta üreten 108 toplu tüketim ve satış yerine denetim gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Akar, şunları kaydetti:

“Denetimlerde özellikle dikkat ettiğimiz hususlar, ‘ürünün etiket bilgileri gerçekten beyan edilen şekle uygun mu? Üretim yeri hijyen şartlarını taşıyor mu’. Bunları yaptıktan sonra gerek duyulursa idari yaptırımlar uyguluyoruz. Merdiven altı üretimlere dikkat etmek gerekiyor. Vatandaşlardan ürünü nereden aldıklarının yanı sıra üretim bilgilerini dikkatlice okumalarını istiyoruz. Hijyen ve kalite üretiminden emin oldukları yerlerden alışveriş yapmalarını istiyoruz.”

Akar, vatandaşlardan gıda ürünleri konusunda karşılaştıkları olumsuzlukları ALO 174 Gıda Hattı‘nı arayarak bildirmelerini istedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.