Menenjit, meningitis,beyinzarı iltihaplanması, tedavisi

Menenjit, meningitis
Menenjit, meningitis, beyinzarıiltihaplanması
Menejit beyin zarının (meningen) iltihaplanmasına verilen isimdir. Menenjite bakteriler, mantarlar ve parazitler tek tek veya birkaçı birlikte sebep olabilir. Menejit çoğu zaman beyin iltihaplanmasınıada (encephalitis, ensefalit) sebep olur. Menenjite genelikle immün zafiyeti (bağışıklık sistem zafiyeti) olanların daha kolay yakalanma rizikosu vardır. Menenjite genelikle immün zafiyeti (bağışıklık sistem zafiyeti) olanların daha kolay yakalanma rizikosu vardır.

Menenjite yakalanmanın sebepleri:
1-) Mikroplar kanla beyne taşınır veya beyne yakın olan organlardan beyne geçer. Bunların başında ortakulak iltihaplanması , sinüzit veya yutak bademciklerinin iltihaplanması olabilir. Bademcik iltihaplanması deyince akla genelikle görünen damak bademcikleri

gelir ve bunların iltihaplanmasına tonsillit denir. Birde iki adet zutak
bademciği vardır ve bunların iltihaplanması çoğu kez farkedilmez. Bu yutak bademciklerinin iltihaplanması (adenoiditis) daha tehlikelidir, çünkü menejite sebep olabilir.
2-) En çok bakteriler menejite sebep olur ve bunların başında meningokokken, pneumokkoken hemophilus inluenzae?yı sayabiliriz.
3-) Şayet menejitte virüsler sebep olursa, bu genelikle başka virüs hastalıklarından dolaylı ortaya çıkar.
4-) Kabakulak hastalarının % 40?ı menenjite yakalanır ve kenenin taşıdığı borrelioza isimli virüsta menenjite sebep olabilir.
Menenjitin belirtileri (semptomları ): Menejit hastasındaki en belirgin ve ana semptom ense tuuklanması (ense sertliği) olup, buna meningismus?da denir. Ayrıca kendini hasta hissetme, başağrısı, kusma ve ışığa karşı aşırı duyarlılık görülür. Çok nadiren hastada sersemleme ve hata koma hali görülebilir. Menenjit geçiren çoçuk çok küçükse bu belirtiler çok hafif görülür ve bunların yerine daha çok karın ağrıları ve sara benzeri nöbetlergörülür.
Şayet menenjit meningokokken bakterileri sebep olmuşsa o zaman deride küçük kanamalar görülebilir, bu gibi durumlarda mutlaka doktora görünmek gerekir. Hastanın durumu doktorlarca yapılan kanalma veya omur ilikten sıvı alarak analiz yapılır ve tedavisi yapılır. Antibiyotik ilaçların yanında doğal ilaç olarak
Gökçek İksiri, Gökçek Tonik ve ZYE ile koruyucu tedavi yapılır.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.