Lösemi niçin olur?

Lösemi niçin olur?

Halk arasında kan kanseri olarak bilinen lösemi hastalığı, ülkemizde ne yazık fakat azami rastlanan kanser hastalıklarından bir parça başına olmakta ve lösemi hastalığının çare süreci de ayrıca külfetli hem de huzursuz geçmektedir. Kan hücrelerinin bilhassa da akyuvarların gerekenden fazla çoğalmasından kaynaklı olarak meydana gelen lösemi, ölümcül sonuçlar yaratabilen korkutucu bir hastalıktır.

Lösemi sebepleri

Lösemi nedenleri olarak kan hücrelerinin bilhassa de akyuvarların normalin üzerinde çoğalması sonucunda gelişen olgunlaşmamış ve malign hücrelerin sıradan ilik hücrelerinin yerini alması iliklerde tahribata sebep olur.

Kanın pıhtılaşmasını sağlayan lateletler ve savunmada rol oynayan lökositlerin sayısı da bu sebeple azalmış olur. Hastalar daha kolay enfeksiyon kapar, zedelenmeler ve kanamalar daha sık olur, savunma mekanizması çöküntüye uğrar, nefes darlığı, zayıflık ve takâtsizlik meydana kazanç.

Lösemide bununla beraber alev, bir takım nörolojik semptomlar, dişetlerinde şişkinlik ve kanamalarda görülmektedir. Çocukluk döneminde görülen lösemi akut olarak seyir ederken, yetişkinlerde ise kronik olarak seyir etmektedir.

Löseminin kesinkes sebebi bilinmemektedir ancak, hem kalıtımsal keza de çevresel faktörlerin rolü olduğu düşünülür. DNA’larda meydana gelen mutasyonlar gibi genetik hasarların yanı sıra petrokimyasalların, radyasyonun, kanserojen maddelerin ve bazı virüslerin (örn. HIV) sebep olduğu da düşünülür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.